Azi: € 19,1544 lei 0,0113 $ 17,8513 lei 0,0205

Băncile din Grecia planifică să restructureze credite neperformante în valoare de 5,5 miliarde de euro

Băncile din Grecia planifică să restructureze credite neperformante în valoare de 5,5 miliarde de euro Sursa foto: money.cnn.com

Băncile din Grecia pregătesc o curățare masivă a bilanțurilor de stocul uriaș de credite neperformante (NPL) ale companiilor, evaluate la 5-5,5 miliarde de euro, transmite Agerpres cu referire la publicația elenă ekathimerini.com.

În următoarele luni, vor fi restructurate credite de 1,1 miliarde de euro în industria oțelului, de un miliard de euro la dealerii auto, de 2-2,5 miliarde de euro în companiile hoteliere și încă un miliard de euro la furnizorii spitalelor.

În același timp, băncile vor continua procedura de restructurare a 9 companii importante, valoarea creditelor neperformante a cărora ajunge la 1,7 miliarde de euro.

Marile bănci elene trebuie să adopte mai rapid măsuri pentru a-și curăța bilanțurile de stocul uriaș de credite neperformante, astfel putând să sprijine redresarea economiei și să pună sistemul bancar pe o bază solidă, susțin analiștii. Aceștia avertizează că incapacitatea instituțiilor financiare de a reduce nivelul creditelor neperformante riscă să alimenteze incertitudinile privind capitalul băncilor elene, să întârzie accesul lor la piețele de capital și va descuraja investitorii.

Creditele neperformante au atins un nivel record în Grecia, după ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricții asupra mișcărilor de capital. Analiștii estimează că nivelul împrumuturilor neperformante se ridică în prezent la 116 miliarde de euro (130 miliarde de dolari), mai mult de jumătate din PIB-ul Greciei.

Reducerea NPL este cel mai important obiectiv al băncilor din Grecia, unele dintre ele anunțând o ușoară scădere a creditelor neperformante în ultimele trimestre.

Sursa: agerpres.ro

Noutăți similare