Azi: € 19,1610 lei 0,0183 $ 17,0297 lei 0,0283

Banca Centrală Europeană își dorește să poată îngheța depozitele bancare atunci când o bancă este în pericol

Banca Centrală Europeană își dorește să poată îngheța depozitele bancare atunci când o bancă este în pericol Sursa foto: dailysabah.com

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a intensificat solicitările pentru un instrument care ar da autorităţilor puterea de a opri retragerea depozitelor în situaţia în care o bancă este în pericol de prăbuşire, scrie bursa.ro cu referire la Bloomberg și Agerpres.

Sabine Lautenschlaeger, care reprezintă Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) în boardul BCE, a declarat recent că exemplele din acest an arată că este nevoie de un aşa-numit instrument de moratoriu care, temporar, ar îngheţa datoriile unei bănci, oferindu-i astfel un răgaz pentru a lua decizii cruciale.

"Dacă avem o listă lungă de excepţii şi un moratoriu care nu funcţionează, nu vreau un instrument de moratoriu", a declarat recent Sabine Lautenschlaeger la o conferinţă bancară organizată la Frankfurt.

Aceste declaraţii vin la câteva zile după ce BCE a solicitat în mod oficial ca moratoriul să se extindă şi asupra depozitelor.

Potrivit unui proiect de propunere elaborat în prezent de Comisia Europeană, consultat de Bloomberg, statele membre UE par dispuse să accepte solicitarea BCE. În această propunere se sugerează ca autorităţile să aibă puterea de a limita retragerile de depozite bancare doar după ce o instituţie bancară a fost declarată în pericol să se prăbuşească. Puterea de a instaura un moratoriu se poate aplica, în principiu, depozitelor eligibile, se precizează în documentul de lucru.

"Cu toate acestea, autorităţile de rezoluţie pot evalua oportunitatea de a extinde suspendarea pentru a acoperi depozitele, în special depozitele deţinute de persoane fizice şi IMM-uri", se mai arată în document.

În schimb, statele membre ar putea abandona o propunere controversată privind un moratoriu de intervenţie anticipată, care ar fi putut fi impus chiar şi înainte ca o instituţie să fie declarată în pericol să se prăbuşească. Reprezentanţii industriei bancare au susţinut că o astfel de măsură ar fi putut destabiliza o bancă şi chiar să o împingă spre rezoluţie. Documentul, elaborat de Guvernul Estoniei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, elimină acest articol.

După ce statele membre UE vor ajunge la un punct de vedere comun, ele trebuie să ajungă la un acord şi cu Parlamentul European.

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare