Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271
Lu: € 19,1544 lei 0,0113 $ 17,8513 lei 0,0205

Banca centrală a Rusiei a cheltuit într-o singură zi 1,5 miliarde de dolari pentru susţinerea rublei

Banca centrală a Rusiei a cheltuit într-o singură zi 1,5 miliarde de dolari pentru susţinerea rublei Sursa foto: klerk.ru

Banca centrală a Rusiei a cheltuit într-o singură zi 1,5 miliarde de dolari pentru susţinerea rublei, în condiţiile în care impactul sancţiunilor occidentale şi scăderea preţului petrolului sporesc aşteptările ca instituţia să majoreze dobânzile, scrie bursa.ro cu referire la Bloomberg.

Pe 8 octombrie, banca centrală a vândut 1,5 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate ieri pe site-ul instituţiei, aproape cât a vândut pe parcursul celor trei zile precedente. Vânzarea este totodată cea mai mare efectuată într-o singură zi, după intervenţia de 4,41 miliarde de dolari care a precedat referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, din luna martie.

Aşteptările de majorare a dobânzilor au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, în timp ce declinul preţului petrolului Brent la minimul ultimilor patru ani au făcut ca rubla să se deprecieze în continuare peste nivelul de 40 de unităţi pentru un dolar.

"Populaţia începe să urmărească îndeaproape evoluţia monedei. Acest tip de comportament de turmă este întrerupt doar de o intervenţie decisivă a autorităţilor de reglementare, cum ar fi majorarea dobânzilor sau susţinerea monedei pe piaţă", consideră Vladimir Kolicev şi Daria Isakova, analişti la VTB Capital.

În încercarea de echilibrare a economiei, guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, a majorat dobânda de politică monetară cu 2,5 puncte procentuale, din luna martie.

Mai multe runde de sancţiuni împotriva unor companii şi persoane din Rusia au blocat accesul acestora la finanţare pe pieţele occidentale. Banca centrală estimează că până în decembrie ajung la scadenţă datorii de aproape 55 de miliarde de dolari.

Rubla s-a depreciat ieri cu 0,5% faţă de un coş de valute, la 45,23 unităţi, şi se îndreaptă spre un declin de 1,7% pe ansamblul ultimelor cinci zile. Faţă de dolar, rubla a scăzut ieri cu 0,6%, la 40,39 unităţi.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut tot ieri la cel mai redus nivel din decembrie 2010, pe fondul cererii scăzute din Europa şi Asia şi al unui excedent de producţie în Liban şi SUA, influenţând negativ rubla. Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în luna noiembrie au coborât cu 1,07% la 88,30 dolari pe baril, sub pragul psihologic de 90 dolari pe baril.

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare