Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Acțiunile băncilor europene au crescut considerabil în urma victoriei lui Donald Trump

Acțiunile băncilor europene au crescut considerabil în urma victoriei lui Donald Trump Sursa foto: riseinteractive.com

Principalele burse europene au întrerupt o serie de trei zile de apreciere și au închis în teritoriu negativ, trase în jos de companiile miniere și farma, care au pierdut câștigurile din ședința precedentă. Acțiunile bancare însă, printre cele mai ocolite de investitori în acest an, au avansat puternic și astăzi, impulsionate de perspectiva accelerării creditării și a majorării dobânzilor din SUA, scrie profit.ro.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis, în timpul campaniei electorale, că va stimula investițiile în infrastructură, acțiune care se va reflecta în creșterea creditării și a inflației, ceea ce va duce la majorarea ratelor dobânzilor bancare. De asemenea, Trump a indicat că va relaxa reglementările din sectorul bancar, alături de scăderea taxelor și creșterea stimulentelor fiscale pentru companii.

“Ne așteptam ca băncile să fie afectate negativ de reacțiile adverse la risc în cazul victoriei lui Trump. Însă dacă (victoria lui Trump) înseamnă dobânzi crescute și eventuale reforme ale reglementărilor, atunci acest lucru poate fi benefic pe termen mai lung”, arată analiștii Bank of America Merrill Lynch într-o notă citată de MarketWatch.

Sectorul bancar rămâne subevaluat, consideră analiștii, care recomandă plasamente în titlurile băncilor.

Indicele Stoxx Europe 600 Banks a urcat cu 2,3% joi și cu 9% în ultimele patru ședințe, îndreptându-se spre cel mai amplu avans săptămânal din ultimii cinci ani. Prin contrast, indicele pan-european Stoxx Europe 600 a scăzut astăzi cu 0,3%, după ce în precedentele trei zile s-a apreciat cu 3,4%.

Acțiunile UBS Group și Credit Suisse, care obțin peste o treime din venituri de pe piața americană, au crescut cu 8,7%, respectiv 4,9%. Creșteri de peste 5% au fost consemnate pentru acțiunile Deutsche Bank (+5,6%), Royal Bank of Scotland (+5,4%) și Banco Popolare (+5,8%).

Sursa: profit.ro

Noutăți similare