Sondaj

Din punct de vedere al finanțelor personale, anul 2018 va fi ...

Noutăţi arrow Internaţional

85% din bancnotele euro contrafăcute reprezintă cele de 20 EUR și 50 EUR

News Sursa foto: 1zoom.me

24 iulie 2017 147

Aproximativ 331.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în semestrul I 2017, cifră care reprezintă o scădere față de semestrul II 2016, arată un comunicat al Băncii Centrale Europene.

Probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este astfel foarte redusă. Numărul bancnotelor contrafăcute rămâne foarte scăzut, raportat la cel al bancnotelor autentice aflate în circulație, care a înregistrat o creștere constantă, la rate superioare dinamicii PIB, de la introducerea acestora.

În anul 2016, de exemplu, numărul și valoarea bancnotelor euro aflate în circulație au crescut cu aproximativ 7% și, respectiv, 3,9%. În prezent, există peste 20 de miliarde de bancnote euro în circulație, cu o valoare totală de peste 1100 de miliarde EUR.

În semestrul I 2017:

  • bancnotele de 20 EUR și de 50 EUR au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 85% din numărul total al bancnotelor contrafăcute;
  • cele mai multe (96,7%) dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro. Aproximativ 2,3% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și 1% din alte regiuni ale lumii.

Dacă primiți o bancnotă suspectă, verificați-o prin comparație directă cu una despre care știți că este autentică. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, contactați organele de poliție sau, în funcție de practica națională, banca centrală națională din țara dumneavoastră ori banca dumneavoastră comercială.

Sursa: ecb.europa.eu