Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482

Decizie de politică monetară: BNM majorează rata de bază până la 6,5% anual

Decizie de politică monetară: BNM majorează rata de bază până la 6,5% anual Sursa foto: investmentexecutive.com

Având în vedere anticipările inflaționiste, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a hotărât majorarea cu 1,0 puncte procentuale a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 6,5% anual. Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereteze ritmurile de creștere a prețurilor de consum.

Totodată, se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 8,5% și, respectiv, până la 4,5% anual. Nivelul rezervelor obligatorii rămâne același.

Decizia vine în susținerea preferințelor consumatorilor spre economisire de la consumul imediat care s-a conturat pe fondul activității economice manifestate pe parcursul anului curent.

Banca Națională a Moldovei va continua să monitorizeze atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să vină cu măsurile necesare în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental de asigurare a stabilității prețurilor.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare