Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Western Union va achita penalități în valoare de $586 milioane pentru complicitate la fraude și spălarea banilor

Western Union va achita penalități în valoare de $586 milioane pentru complicitate la fraude și spălarea banilor Sursa foto: Ben Hider / Getty Images Entertainment / Getty Images

Western Union va fi obligată să plătească despăgubiri în valoare de 586 milioane de dolari de pe urma cauzelor civile şi penale în care a fost implicată compania, acuzată că a tolerat ani în şir infractori care s-au folosit de reţeaua sa de transfer de bani pentru a comite fraude, scrie efinance.ro cu referire la bankinfosecurity.com. 

În una dintre cele mai serioase dintre acuzaţii, Departamentul de Justiţie a subliniat că Western Union a ştiut de cel puţin 5 ani despre complicităţile agenţilor săi cu unele reţele de trafic de persoane.

Penalităţile, care se referă la infracţiuni comise între 2004 şi 2012, se ridică la un volum ce reprezintă un record istoric absolut ce vizează o afacere derulată de o instituţie financiară – spun procurorii. O parte din aceste penalităţi vor ajunge ca despăgubiri la victime.

"Western Union, cea mai mare companie de transfer de bani din lume, a admis că nu a dispus de o guvernanţă corporatistă care să permită verificări mai eficiente şi care să combată practicile criminale”, a declarat avocatul Wilfredo Ferrer, din Districtul de Sud al statului Florida.

Din 2001 şi până azi, 29 de agenţi Western Union au fost condamnaţi pentru complicitate la activităţi de fraudă, notează procurorii.

În schimbul achitării acestor despăgubiri, procurorii federali au anunţat că vor renunţa la 2 capete de acuzare: lipsa unui program eficient de prevenire a spălării banilor în companie şi complicitate la fraudă.

Potrivit termenilor respectivei înţelegeri, compania va trebui să-şi monitorizeze mult mai îndeaproape agenţii şi să-şi întărească politicile de prevenire a spălării banilor. Un supervizor independent va urmări aceste eforturi ale companiei în următorii 3 ani.

Într-o declaraţie, Western Union a menţionat faptul că şi-a îmbunătăţit sistemele de control antifraudă începând cu 2012. Compania a mai declarat că în ultimii 5 ani şi-a sporit cheltuielile destinate acestor acţiuni cu 200%, dar nu a precizat nici o valoare absolută.

Sursa: efinance.ro

Noutăți similare