Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

(video) Dorin Drăguțanu numește 2 măsuri de pregătire pe care va trebui să le efectueze Guvernul în cazul eventualei lichidări a BEM

(video) Dorin Drăguțanu numește 2 măsuri de pregătire pe care va trebui să le efectueze Guvernul în cazul eventualei lichidări a BEM Sursa foto: realitatealive.md

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă, despre eventuala decizie privind naționalizarea sau lichidarea Băncii de Economii, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, a relatat:

“Dacă este vorba de Banca de Economii și soarta acestei bănci, în situația în care s-a vorbit despre o posibilă naționalizare – Banca Națională a anunțat deja că naționalizarea ar costa mult mai mult decât lichidarea ei. În același timp noi nu am văzut o decizie formală politică cu privire la naționalizare. Prin urmare Banca Națională continuă să mențină stabilitatea în BEM până la o decizie de naționalizare, dacă va avea loc. Dacă nu – atunci Guvernul trebuie să efectueze 2-3 măsuri de pregătire a lichidării Băncii de Economii. În primul rând este vorba despre mutarea conturilor Trezoreriei la alte instituții bancare pentru că altfel va fi blocată activitatea instituțiilor bugetare. Al doilea important lucru – de a asigura achitarea neîntreruptă a pensiilor și altor beneficii sociale care la moment se efectuează prin Banca de Economii, adică mutarea lor în alte bănci. Nici acest lucru nu este încă făcut. Prin urmare, pentru a nu perturba stabilitatea întregului sistem financiar și a sectorului social, BNM va urmări care vor fi acțiunile autorităților și după asta va aplica Legea instituțiilor financiare.”

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, la același subiect, a menționat:

“Lichidarea celor 3 bănci este unica soluție rezonabilă în această situație. Dar cum a menționat și domnul Guvernator, este foarte important ceea cum va fi derulat acest proces. Transferul depozitelor către instituții financiare puternice / sănătoase (healthy) și cred că aceasta e pre-condiția cheie pentru întreg procesul, pentru ca lumea să înțeleagă că toate depozitele și economiile lor sunt în siguranță și nu există motiv pentru panică în societate.”

Vedeți în continuare conferința de presă în cadrul căreia au fost exprimate aceste opinii.

Sursa imagini video: realitatealive.md

Noutăți similare