Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482

(video) Dorin Drăguțanu: "Nu există nici un obstacol în fața intrării unui jucător nou pe piață"

(video) Dorin Drăguțanu: Sursa foto: tribuna.md

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, a fost invitatul emisiunii "Banii tăi" de la Publika TV, în care au fost discutate multiple subiecte: micșorarea cotei substanțiale la cumpărarea acțiunilor băncilor fără acordul BNM, posibil interes al investitorilor strategici față de sectorul bancar din țară, modificările legislative ce au loc în domeniu, evoluția cursului de referință a pricipalelor valute ș.a. Urmăriți în continuare câteva fragmente expuse de Guvernator în cadrul emisiunii.

Despre micșorarea cotei substanțiale de la 5% la 1% la cumpărarea acțiunilor unei bănci fără acordul BNM

“Probabil ar trebui de început cu recunoașterea că problema lipsei transparenței în sistemul bancar este deja o problemă foarte mare care poate să pună piedici în dezvoltarea Republicii Moldova pe termen lung. Noi deja avem comunicări foarte clare și fără echivoc din partea instituțiilor financiare internaționale care au spus că au încetat orice majorare a creditării față de băncile din Republica Moldova care nu au o structură a acționarilor transparentă sau structura cărora nu este pe înțelesul creditorilor externi. Lucrul acesta este grav. Pentru moment desigur băncile continuă să activeze, nu au probleme, dar noi ne referim la proiecte mari, proiecte pe termen lung care necesită finanțare pe termen lung la o rată destul de convenabilă. Sursele acestea vin în principal, deocamdată, de la instituțiile financiare internaționale. Prin urmare este deja o problemă strategică. Prin urmare, noi, cel puțin la Banca Națională, și noi am convins și colegii din Guvern că suntem într-o situație excepțională, iar într-o situație excepțională trebuie să fie implementate măsuri excepționale. Eu sunt de acord că cineva ar putea comenta acum că modificarea cotei substanțiale de la 5% la 1% este destul de drastică. Eu aș fi parțial de acord, dar haideți să avem o abordare precum că este o măsură excepțională și temporară. După ce vom reinstaura transparența în sectorul bancar, după ce vom ști concret cine controlează fiecare bancă din Republica Moldova – cu plăcere vom reveni la majorarea cotei substanțiale.”

Despre un posibil interes față de băncile moldovenești din partea investitorilor strategici

“Din păcate nici anul trecut, nici anul acesta nu au fost niște ani prielnici pentru investitorii străini și pentru expansiunea băncilor din străinătate. Din câte știți, în UE încă se derulează procesul de consolidare fiscală, creșterea economică a fost reluată deși sunt riscuri de încetinire, Banca Centrală Europeană tocmai finalizează un stres-test la sute de bănci mari din Uniunea Europeană. Toți așteaptă rezultatele testelor BCE, nimeni nu vorbește acum despre investiții. Noi suntem cu brațele deschise, mai ales investitorilor strategici, adică reprezentanți ai grupurilor bancare cu istorie, tradiție și tehnologie. Brațele sunt deschise, nu există nici un impediment și nici un obstacol în fața intrării unui jucător nou - fie green field, adică înființarea de la zero, fie de a cumpăra o altă bancă. Lucrurile acestea să fie clare tuturor, suntem deschiși, dar ceea ce vreau să spun este că nu am primit deocamdată nici-o cerere de la un cumpărător strategic sau investitor strategic serios, care să-și manifeste interesul de a investi în sistemul bancar. Nu încă.”

Despre evoluțiile cursului valutar

“Piața valutară din RepublicaMoldova are un regim de curs flotant gestionat. Prin urmare noi avem urcușuri și avem și coborâri. Ceea ce vedem noi, ajustarea destul de serioasă de la începutul lunii iulie, de fapt Banca Națională a vorbit despre acest lucru încă din luna mai. Din păcate lucrurile s-au întâmplat tocmai așa cum am spus, dar mai târziu. Guvernatorul BNM nu este magician care scoate iepurele din joben – a spus și s-a întâmplat. Piața valutară, balanța de plăți, sistemul bancar sunt niște sisteme foarte sofisticate și lucrurile aici sunt gestionate de anumite legi, în principal, legile naturale ale economiei. Noi la Banca Națională transmitem mesajele, noi am spus că ne așteptăm la o depreciere a euro față de dolar. Nu s-a întâmplat în iunie? Dar s-a întâmplat în a doua jumătate a lui iulie și chiar și acum în august. Noi am spus că nu trebuie de așteptat că cursul leului va merge “prin acoperiș în cer”, am spus că trebuie să fie un punct maxim, că noi urmărim foarte atent ce se întâmplă și că va fi o revenire. Acum să vedem ce fel de revenire este? Da, avem și revenirea sezonieră, trebuie să recunoaștem acest lucru, dar din punctul meu de vedere avem și o calmare a spiritelor pe piață. Lumea își pune întrebări, eu când am spus “nu vă avântați la valuta scumpă că o să regretați”, nu am spus lucrul acesta degeaba. De la începutul lunii iulie leul s-a apreciat față de euro cu 4,5%. Deci cine a cumpărat valuta cu peste 19,20 lei, acum deja a pierdut în echivalentul în lei 4,5% practic într-o lună. E o chestie destul de serioasă. Piața valutară trebuie să fie privită cu calm. Eu înțeleg că diferite persoane fizice sau agenți economici pot să aibă sentimente diferite atunci când urmăresc TV, citesc ziarele sau internetul, dar deciziile de a cumpăra sau vinde trebuie să fie luate la calm. Noi avem de la începutul anului o depreciere a leului față de dolar de circa 5,4% și față de euro de circa 2,5%. Sunt niște parametri absolut rezonabili și situația întră în normal. Să vedem lunile următoare ce se va întâmpla. Vedem un exces de valută pe piață, vedem o cerere de lei din partea băncilor, o să vedem în viitor care va fi reacția pieții.”

Vedeți emisiunea integrală la care a participat Dorin Drăguțanu:

Sursa: publika.md / bancamea.md

Noutăți similare