Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

(video) D.Drăguțanu: La începutul lunii februarie administratorii speciali vor prezenta un raport privind situația de la BEM, Banca Socială și Unibank

(video) D.Drăguțanu: La începutul lunii februarie administratorii speciali vor prezenta un raport privind situația de la BEM, Banca Socială și Unibank Sursa foto: trm.md

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a participat recent la emisiunea "Moldova în direct" de la Moldova 1, în cadrul căreia au fost discutate subiecte precum evoluția monedei naționale, rezervele valutare ale BNM, factorii ce influențează deprecierea leului moldovenesc, situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank unde BNM a instituit administrare specială ș.a.

Despre administrarea specială la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, Guvernatorul BNM a declarat:

„Dacă la aceste 3 bănci nu ar exista probleme și riscuri, noi nu am fi intervenit cu administrare specială, pentru că administrarea specială e o măsură destul de drastică și destul de dură. Băncile în prezent funcționează în regim normal, cu excepția faptului că nu acordă credite și este și normal (acest fapt). De asemenea în aceste bănci se implementează un program de micșorare a cheltuielilor acolo unde este posibil. De asemenea, administratorii speciali care sunt angajați ai BNM, analizează situația și la începutul lunii februarie vor prezenta la Banca Națională un raport în care vor detalia care sunt problemele.”

Despre ce se va întâmpla în continuare la Banca de Economii, Dorin Drăguțanu a relatat următoarele:

“1. Administratorul special finalizează raportul cu privire la situația din bancă, care este prezentat Băncii Naționale, iar ulterior BNM o să-l discute la nivelul comitetului național de stabilitate financiară.

2. Procuratura își derulează anchetele pentru că sunt dosare penale, este informație transmisă de la bancă la procuratură pentru a identifica dacă sunt tranzacții efectuate cu încălcarea legii, cine sunt persoanele care au fost implicate.

3. S-a vorbit foarte mult în presă despre acea investigație din partea unei firme internaționale de investigații … Acești experți străini în investigarea tranzacțiilor financiare transfrontaliere au o expertiză specială și unică.

Prin urmare anume acești 3 piloni – investigația efectuată de administratorul special cu BNM, investigația procuraturii și suplimentar, expertiza tranzacțiilor fluxurilor bănești de către firma internațională; în baza la informația respectivă se trage o concluzie cu privire la măsurile care trebuie să fie luate pentru rezolvarea situației. Dar până atunci, băncile continuă să opereze normal, cu excepția faptului că nu oferă credite.”

Vedeți în continuare emisiunea integrală de la Moldova 1 la care a participat Dorin Drăguțanu:

Sursa: bancamea.md / trm.md

Noutăți similare