Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

(video) 16 octombrie 2015 – termenul limită stabilit pentru retragerea licențelor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank

(video) 16 octombrie 2015 – termenul limită stabilit pentru retragerea licențelor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank Sursa foto:

Delcarația a fost făcută de către prim-ministrul Valeriu Streleț după ședința cabinetului de miniștri de astăzi, 10 august 2015:

„Nu trebuie să existe nici un fel de element de grabă, sau element de panică. Toate aceste 3 bănci au lichidități datorită injecțiilor financiare care le-a făcut Banca Națională. Se transferă în regim normal, în primul rând, conturile întreprinderilor de stat, fiindcă acestea sunt conturi operaționale și curente. După care urmează a fi transferate conturile trezoreriale și cele ale instituțiilor bugetare, dar va fi făcut doar după ce Ministerul Finanțelor va organiza licitația. Totul este etapizat, totul este în plan. Data finală de încheiere a tuturor procedurilor și respectiv retragerea licențelor este 16 octombrie.”

„… (retragerea licenței) este ultima acțiune din planul de acțiuni. Asta înseamnă retragerea licențelor și lucrul acesta trebuie să fie cunoscut și oamenii să înțeleagă că până atunci au suficient timp. Cei care vor dori să păstreze depozitele și să fie transferate la alte bănci – nu au decât să o facă, cei care vor să și le retragă – la fel, alte forme de proiecte salariale și conturi curente pot fi retrase sau închise într-un ritm absolut calm”, a adăugat prim-ministrul.

Întrebat despre cea de-a doua etapă a investigațiilor privind fraudele de la cele 3 bănci, Valeriu Streleț a declarat:

“Banca Națională este obligată azi să anunțe licitația internațională pentru selectarea unui consorțiu din 2 companii, una de investigare, alta – juridică. Așa am convenit în planul de acțiuni, așa am convenit în caietul de sarcini. De astăzi trebuie să fie lansat oficial concursul, ca ulterior să fie selectate companiile date.”

Despre durata investigațiilor a celei de-a doua etape, dumnealui a declarat:

„Ea este una mult mai complexă. Termenul de selectare a consorțiului de companii este 30 de zile, iar termenul propriu-zis pentru prima fază – Investigarea – în dependență de cei care vor veni cu oferta. Faza ulterioară – Recuperarea – care vine în misiunea companiei juridice internaționale, poate dura ani de zile în anumite situații, dar poate dura și mai repede, în dependență de complexitatea problemelor și cât de departe au fost ascunși banii.”

Vedeți în continuare imagini video cu declarațiile oficialului. Sursa imagini: realitatealive.md

Sursa: realitatealive.md / bancamea.md

Noutăți similare