Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Victorie istorică împotriva a 101 bănci din Spania, 4 milioane de clienți vor primi înapoi sumele reținute abuziv

Victorie istorică împotriva a 101 bănci din Spania, 4 milioane de clienți vor primi înapoi sumele reținute abuziv Sursa foto: Reuters / telegraph.co.uk

Asociația Spaniolă a Utilizatorilor de Servicii Financiare (ADICAE) sărbătorește o victorie istorică împotriva a 101 bănci în cea mai importantă acțiune colectivă care a avut loc vreodată în Spania. O instanță de judecată a emis o decizie favorabilă debitorilor într-un proces demarat de 15.000 de clienți de credite ipotecare, scrie conso.ro.

Prin decizia amintită, instanța comercială din Madrid stabilește că o clauză contractuală, numită „floor clauses”, și care prevede ca dobânda, deși variabilă, nu poate să scadă sub un anumit nivel, a fost impusă în mod netransparent, și, în consecință, o declară nulă.

O astfel de clauză a împiedicat debitorii de credite ipotecare să beneficieze de pe urma scăderii masive a ratelor EURIBOR din ultimii ani.

”Decizia judecătorilor condamnă băncile acuzate să ramburseze sumele percepute în contul clauzelor declarate nule de către Curtea Supremă”, se arată într-un comunicat al organizației.

De această hotărâre ar putea beneficia 4 milioane de deținători de credite ipotecare. Sistemul bancar spaniol anticipase decizia și multe bănci au constituit deja provizioane pentru a compensa pierderile.

Astfel, băncile sunt obligate să ramburseze sumele reținute abuziv, prin faptul că nu au permis dobânzilor să scadă în același ritm cu dobânzile de referință din piață, plus dobânzile aferente, începând din mai 2013. Atunci, Curtea Supremă a Spaniei a declarat că acele contracte de credit, cu rate de dobândă care nu pot să scadă sub un anumit nivel de referință, nu sunt valabile dacă nu au fost prezentate în mod transparent clienților.

ADICAE subliniază faptul că hotărârea poate fi extinsă asupra tuturor cetățenilor europeni care dețin credite ipotecare în Spania. În acest context, organizația invită toți debitorii cu credite ipotecare să o contacteze pentru informații cu privire la demersurile necesare pentru a beneficia de hotărârea instanței din Madrid.

Sursa: conso.ro

Noutăți similare