Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Ungaria: Sistemul bancar a raportat pierderi uriașe (1,1 miliarde euro) în trimestrul II din 2014

Ungaria: Sistemul bancar a raportat pierderi uriașe (1,1 miliarde euro) în trimestrul II din 2014 Sursa foto: bbj.hu

Sistemul bancar ungar a raportat pierderi uriaşe, fără precedent, de 361 miliarde de forinţi (1,1 miliarde euro) în al doilea trimestru din 2014 din cauza sumelor uriaşe, de aproximativ 350 miliarde de forinţi, pe care băncile din Ungaria le-au pus deoparte anticipând rambursările către clienţi cerute de guvernul Orban. Dacă nu ar fi existat schema guvernamentală prin care creditele în monedă străină ale clienţilor vor fi convertite în forinţi din această toamnă, băncile din Ungaria ar fi suferit probabil pierderi minore în trimestrul doi, scrie Ziarul Financiar cu referire la Portfolio.hu.

Dar anticipând că vor trebui să ramburseze sume mari către clienţi, unele dintre bănci au alocat în trimestrul doi sume uriaşe ca provizioane pentru a acoperi costurile cu rambursarea clienţilor debitori pentru diferenţa de curs valutar. De asemenea, băncile vor trebui să returneze clienţilor banii cu care i-au taxat în plus prin introducerea unor dobânzi mai mari fără acordul sau ştiinţa acestora.

Pierderile legate de schema prin care maghiarilor li se va reduce povara datoriei ar putea creşte şi mai mult pentru că încă nu toate băncile au aplicat încă formula strictă a NBH de calculare al sumelor care trebuie rambursate clienţilor. Nici costurile estimate ale convertirii datoriei în monedă străină în forinţi nu au fost încă incluse în contul de pierderi pentru trimestrul doi.

Băncile neprofitabile au fost în număr de doar 37, dar au totalizat pierderi de 315,6 miliarde de forinţi (un miliard de euro), în schimb cele 132 de bănci profitabile au cumulat un profit de doar 36,8 miliarde de forinţi (117,3 milioane euro) în trimestrul doi. Activele totale au scăzut cu 2,8% în trimestrul doi din 2014 faţă de perioada similară a anului trecut, şi cu 2,3% în primele şase luni ale anului. Rata creditelor neperformante în schimb a scăzut uşor la 14,1% din total la sfârşitul trimestrului doi, faţă de 14,5% la sfârşitul lunii martie.

Legea care pregăteşte terenul pentru compensarea clienţilor cu împrumuturi în monedă străină a fost adoptată în iulie de Parlamentul ungar. Actul normativ consideră ilegitimă practica băncilor de a impune clienţilor să plătească diferenţa de curs valutar şi cere compensarea clienţilor pentru aceste plăţi nejustificate. Legea declară nule modificările unilaterale ale contractelor de credit. Ministrul ungar al economiei Mihaly Varga a declarat că legea este „doar prima rundă de măsuri” care îi au ca obiect pe debitori şi că transformarea împrumuturilor în forinţi ar putea avea loc în octombrie sau noiembrie.

Împrumuturile în monedă străină, mai ales în franci elveţieni, au fost extrem de populare în Ungaria înainte de criza financiară din 2008 pentru că erau mai ieftine decât cele în forinţi. În primul trimestru din 2014, împrumuturile în valută ale indivizilor reprezentau peste 54% din împrumuturile totale acordate în Ungaria, potrivit The Wall Street Journal.

Sistemul bancar din Ungaria este dominat de bănci străine, dar premierul maghiar Viktor Orban a declarat că vrea să aducă cel puţin jumătate din sistem înapoi în mâini ungare. Statul maghiar a trecut la fapte, cumpărând recent subsidiara ungară MKB de la banca mamă din Germania.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare

Polonia și Ungaria ar putea crea o bancă regională de dezvoltare

Polonia poartă discuţii cu Ungaria pentru înfiinţarea unei bănci regionale de dezvoltare destinată stimulării investiţiilor în infrastructura din Europa Centrală şi intenţionează să implice şi Slovacia şi Cehia în acest proiect, a declarat recent premierul polonez ...