Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Top 50 cele mai mari bănci la nivel mondial în 2015 conform Global Finance

Top 50 cele mai mari bănci la nivel mondial în 2015 conform Global Finance Sursa foto: cbw.ge

La sfârșitul anului 2014, prima, a doua și a patra cea mai mare bancă din lume după mărimea activelor a fost din China. HSBC s-a plasat pe poziția a treia, conform clasamentului Biggest Global Banks in 2015 elaborat de revista Global Finance.

Toate cele 10 bănci chineze incluse în clasamentul din anul precedent, și-au îmbunătățit poziția în clasamentul actual. Excepție fiind doar Industrial and Commercial Bank of China, care și-a păstrat poziția de lider. Industrial and Commercial Bank of China rămâne unica bancă din lume cu active totale ce depășesc $3 trilioane.

Necătând la creșterea importanței băncilor din China, băncile europene continuă să alcătuiască cel mai mare grup geografic din clasamentul celor mai mari 50 de bănci la nivel mondial (50 Biggest Global Banks). 21 de bănci europene din 8 țări au fost incluse în clasamentul din 2015, cu 2 mai puține decât în 2014: KfW și Danske Bank au părăsit clasamentul din acest an.

Profilul acestor 21 de bănci este foarte diferit de acele bănci europene care au fost incluse în clasamentul celor mai sigure 50 de bănci. Băncile europene dețineau primele 9 poziții în clasamentul celor mai sigure bănci din lume, dar nici una din ele nu face parte din lista celor mai mari bănci.

Băncile europene prezente în clasamentul celor mai mari bănci din lume în 2015 conform Global Finance: HSBC (Marea Britanie), BNP Paribas (Franța), Credit Agricole (Franța), Barclays (Marea Britanie), Deutsche Bank (Germania), The Royal Bank of Scotland (Marea Britanie), Societe Generale (Franța), Banco Santander (Spania), Sparkassen – Finanzegruppe (Germania), Groupe BPCE (Franța), Lloyds Bank (Marea Britanie), ING (Olanda), UBS (Elveția), UniCredit (Italia), Credit Suisse (Elveția), Rabobank (Olanda), Nordea (Suedia), Intesa SanPaolo (Italia), BBVA (Spania), Standard Chartered (Marea Britanie) și Commerzbank (Germania).

Remarcăm pe poziția cu numărul 17, francezii de la Societe Generale, care sunt prezenți și pe piața din Republica Moldova.

SUA contribuie la clasamentul celor mai mari bănci cu 7 instituții financiare (JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley și Prudential Financial), cu una mai mult decât în anul precedent.

Japonia și Australia contribuie cu 4 bănci fiecare, iar Canada – 3.

Activele totale ale celor mai mari 50 de bănci din lume constituie aproximativ $69 trilioane, înregistrând o creștere nesemnificativă față de rezultatul anului precedent.

Vedeți în continuare lista celor mai mari 50 bănci din lume și nivelul activelor deținute.

Sursa: gfmag.com

Noutăți similare