Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Suma Chakrabarti (Președintele BERD): “Restructurarea sectorului bancar trebuie să fie finalizată”

Suma Chakrabarti (Președintele BERD): “Restructurarea sectorului bancar trebuie să fie finalizată” Sursa foto: ebrd.com

Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), domnul Suma Chakrabarti, în timpul unei vizitei la Chișinău, a salutat progresul înregistrat recent de către Republica Moldova în sectorul bancar și a îndemnat autoritățile să profite de această conjunctură favorabilă, relatează un comunicat de presă al BNM.

"Suntem mulțumiți de faptul că Banca Națională a Moldovei soluționează cu succes vulnerabilitățile din sectorul bancar", a spus președintele Chakrabarti.

"Aceasta a permis BERD să încurajeze Banca Transilvania să devină acționar majoritar la Victoriabank".

"După ce scandalurile din sectorul financiar au afectat reputația Moldovei, sosirea unui investitor străin strategic puternic poate deveni acum un punct de cotitură și o oportunitate pentru a întreprinde pași decisivi", a subliniat președintele Chakrabarti.

În urma investiției Băncii Transilvania, BERD și creditorul român dețin în prezent un pachet de control în comun de 66,7% în capitalul Victoriabank. Săptămâna trecută, în conformitate cu cerințele legale, partenerii s-au oferit să cumpere restul acțiunilor.

În același timp, președintele Chakrabarti a îndemnat autoritățile de reglementare să asigure în continuare o supraveghere atentă și o implementare strictă a regulilor de transparență.

"Acționarii netransparenți care încă mai sunt prezenți în structura de proprietate a celor mai mari bănci trebuie să fie înlocuiți cu investitori care corespund criteriilor de onorabilitate și competență", a spus el.

Cele două mari bănci ale țării, Moldova Agroindbank și Moldinconbank, care reprezintă mai mult de jumătate din sectorul bancar din țară, se află în prezent sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei.

BERD, împreună cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Uniunea Europeană (UE) și alți parteneri-cheie, vor continua eforturile menite să sporească rezistența sectorului bancar, a subliniat președintele Chakrabarti. Angajamentul țării însă rămâne esențial:

"Autoritățile trebuie să creeze un mediu favorabil pentru a atrage investitori potriviți", a declarat acesta.

BERD va putea acum extinde programul de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și programul privind eficientizarea consumului de energie în Moldova, datorită unui număr mare de creditori care respectă standardele de transparență și de bună guvernare. Cu toate acestea, președintele a atenționat:

"Restructurarea sectorului bancar trebuie să fie finalizată".

Sursa: bnm.md

Noutăți similare