Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Studenții și profesorii de la Universitatea Tehnică a Moldovei au avut o întrevedere cu Guvernatorul BNM

Studenții și profesorii de la Universitatea Tehnică a Moldovei au avut o întrevedere cu Guvernatorul BNM Sursa foto: bnm.md

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a avut recent o întâlnire cu studenții și profesorii de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), conform unui comunicat de presă plasat pe site-ul regulatorului.

În cadrul întrevederii Guvernatorul BNM a explicat schimbările tehnologice majore prin care trece sectorul financiar-bancar pe plan internațional și impactul acestor schimbări asupra băncilor din Republica Moldova. În special, guvernatorul a menționat că meseria de inginer în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor va fi și mai solicitată de băncile comerciale pentru modernizarea sistemelor IT, implementarea soluțiilor de deservire la distanță, analiza datelor masive ("Big Data”), aplicațiile de inteligență artificială și altele.

„Piața financiară și bancară a cunoscut mai multe valuri de implementare a soluțiilor informatice. Acum asistăm la o nouă schimbare de paradigmă în sistemul bancar, dar și în alte industrii. Pentru a avea o carieră lungă, de succes, soclul de cunoștințe trebuie să fie cât mai solid, cu un ciclu complet și diversificat de preferință cu studii din alte domenii – economic, financiar sau de management. Astfel încât să nu fiți simpli prestatori de servicii sau executanți, ci să deveniți șefi de proiect, de întreprindere sau acționari ai propriilor afaceri”, a subliniat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a menționat că banca centrală privilegiază tinerele talente, oferindu-le noilor angajați posturi de muncă și stagii stimulante, instruiri și certificări specializate, condiții competitive și posibilitatea de a avansa în carieră. Potrivit lui, 10% din angajații BNM sunt absolvenți ai UTM.

La rândul său, rectorul UTM, Viorel Bostan, a afirmat că intenționează să completeze programele de studii conform cererii de pe piața muncii. În acest context, el a precizat că va solicita și suportul BNM pentru a o adapta la noile tendințe din sectorul financiar-bancar.

Întrevederea s-a înscris în cadrul Acordului de parteneriat semnat la începutul anului cu UTM.

  

  

Sursa: bnm.md

Noutăți similare