Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Statele membre ale UE au ajuns la un acord privind limitarea comisioanelor la plățile cu cardurile bancare

Statele membre ale UE au ajuns la un acord privind limitarea comisioanelor la plățile cu cardurile bancare Sursa foto: entrepreneur.com

Un acord preliminar cu privire la limitarea comisioanelor pentru plăţile cu cardurile bancare în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene a fost convenit recent de negociatorii Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului European.

Plafonarea se va aplica atât plăţilor transfrontaliere cât şi celor domestice, ceea ce ar trebui să genereze o reducere a costurilor pentru consumatori, a anunţat Parlamentul European.

Potrivit termenilor acordului, pentru tranzacţiile cu cardurile de credit comisionul va fi limitat la 0,3% din valoarea tranzacţiilor atât în cazul plăţilor transfrontaliere cât şi al celor domestice. Pentru cardurile de debit comisionul va fi limitat la 0,2% din valoarea tranzacţiilor, scrie economica.net cu referire la Agerpres.

“Am făcut un pas mare spre o piaţă unică în materie de plăţile cu cardul. Acest acord va conduce la reducerea substanţială a costurilor cu plăţile pentru comercianţi, în special pentru IMM-uri, ceea ce ar trebui să conducă la scăderea preţurilor pentru consumatori”, a declarat comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill.

Acordul preliminar se referă la cardurile de tip MasterCard şi Visa. În schimb, plafonarea comisioanelor nu va afecta unele carduri precum American Express sau Diners.

Acordul are nevoie de aprobarea formală a statelor membre şi cea a Comitetului de afaceri economice şi monetare înainte de a fi supus votului în sesiunea plenară a Parlamentului European în cursul anului 2015. Plafoanele se vor aplica după 6 luni de la intrare în vigoare a legislaţiei.

Sursa: economica.net

Noutăți similare