Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Societe Generale va plăti amenzi de $1,3 miliarde pentru a scăpa de anchetatorii americani

Societe Generale va plăti amenzi de $1,3 miliarde pentru a scăpa de anchetatorii americani Sursa foto: Reuters / Denis Bali

Francezii de la Societe Generale vor plăti 1,3 miliarde de dolari pentru a rezolva o serie de anchete în care aceştia sunt acuzaţi că ar fi manipulat dobânzile şi că ar fi mituit oficiali din Libia, scrie Ziarul Financiar cu referire la Bloomberg.

Societe Generale va plăti 585 de milioane de dolari pentru a scăpa de autorităţile americane şi cele franceze şi 275 de milioane de dolari pentru că ar fi manipulat dobânzile. Banca va plăti şi 475 milioane de dolari către autorităţi tot în cazul acuzaţiilor cu privire la înşelarea clienţilor cu nivelul Liborului.

Grupul a anunţat recent că a picat de acord să plătească o serie de amenzi şi penalităţi, a căror valoare nu a fost precizată în spaţiul public, pentru a încheia investigaţiile americanilor.

Principalele „dureri de cap legale” ale băncii franceze sunt acuzaţiile prin care SocGen ar fi înregistrat cifre neadevărate pentru Libor, iar într-un caz separat, banca este acuzată că ar fi mituit oficiali din Libia pentru a câştiga o serie de acorduri de investiţii.

Penalităţile sunt acoperite integral de provizioanele existente, spune creditorul, fără a oferi mai multe detalii.

Societe Generale se alătură Deutsche Bank şi Royal Bank of Scotland pe lista creditorilor care plătesc miliarde de dolari în penalităţi şi amenzi pentru a încheia astfel de acuzaţii.

Pentru CEO-ul Societe Generale, Frederic Oudea, care e la cârma grupului francez de 10 ani, rezolvarea acestor probleme înlătură o mare parte din nesiguranţa care plana asupra creditorului, ajutându-l să îşi atingă ţintele ambiţioase de profitabilitate şi creştere pentru 2020.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare