Azi: € 19,0242 lei 0,0890 $ 17,8816 lei 0,0636

Sberbank pregătește vânzarea operațiunilor din Ungaria și Slovacia

Sberbank pregătește vânzarea operațiunilor din Ungaria și Slovacia Sursa foto: poluscitycenter.sk

Sberbank, un grup bancar supus sancţiunilor occidentale şi la care guvernul Rusiei este cel mai mare acţionar, pregăteşte vânzarea operaţiunilor din Slovacia şi Ungaria, scrie Ziarul Financiar cu referire la publicaţia cehă Lidove Noviny.

Sberbank este cea mai mare bancă din Rusia, dar unul dintre cei mai mici jucători de pe pieţele bancare din Slovacia şi Ungaria, unde avea la sfârşitul anului 2013 active de două miliarde de euro respectiv 1,6 miliarde de euro. Retragerea vine după ce statele UE au impus în vara anului trecut sancţiuni asupra băncii, restricţionându-i accesul la capital internaţional, din cauza implicării Rusiei în conflictul din Ucraina.

Lidove Noviny scrie că de activele din Slovacia ale băncii ruseşti sunt interesate UniCredit, din Italia, OTP, cea mai mare bancă din Ungaria, şi grupul de investiţii slovaco-ceh Penta. Operaţiunile din Cehia nu sunt de vânzare.

“Sberbank din Cehia nu este de vânzare, dar sunt deja în pregătire acorduri în Ungaria şi Slovacia”, notează Lidove Noviny citând un investitor pe care nu-l identifică.

În decembrie, Reuters scria, citând tot surse, că banca rusească intenţiona să vândă cele două unităţi, dar nu găsea cumpărători. 

Cele două unităţi sunt deţinute de Sberbank prin intermediul Sberbank Europa după ce grupul rusesc a achiziţionat în 2012 reţeaua est-europeană a băncii austriece Volksbank International. Achiziţiile nu au inclus activele din România.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare