Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Rusia ia măsuri de urgență pentru stoparea deprecierii rublei

Rusia ia măsuri de urgență pentru stoparea deprecierii rublei Sursa foto: klerk.ru

Rusia a încercat ieri, pentru a doua zi la rând, să stopeze declinul monedei naţionale, rubla, luând măsuri de urgenţă într-o economie ameninţată de recesiune, scrie bursa.ro.

Ministerul de Finanţe de la Moscova a anunţat că a început să vândă valută din fondurile sale, estimate la şapte miliarde de dolari. În urma acestei acţiuni, moneda Rusiei a revenit pe curs pozitiv.

Rubla a urcat cu 8,9% la ora 17:54, pe piaţa din Moscova, ajungând la 62 unităţi/dolar. De la începutul anului, rubla s-a depreciat cu aproape 50%. Raportat la moneda unică europeană, rubla a urcat cu 4,2% ieri, la 81,50 unităţi/euro.

Tot ieri, randamentul titlurilor guvernamentale ruseşti de referinţă, cu maturitatea la zece ani, a scăzut cu 148 de puncte de bază, la 14,76%. În plus, indicele RTS al pieţei acţiunilor a câştigat 16%, după nouă zile de declin, în care a pierdut aproape o treime din valoarea sa.

"În mod cert, există panică pe pieţe", afirmă Vitali Isakov, administrator de active la "Otkritie Asset Management" din Moscova, adăugând: "Ministerul Finanţelor dă un semnal că vede rubla puternic subevaluată şi că, la cursul actual, are sens să vândă dolari".

Săptămâna aceasta, rubla s-a depreciat până la un nivel record, forţând, marţi, banca centrală a Rusiei să majoreze rata dobânzii de la 10,5% la 17%. Decizia nu a dus însă, în ziua respectivă, la aprecierea monedei naţionale. Rubla rusească s-a prăbuşit, marţi, înregistrând o depreciere de peste 20%. Atunci, euro a atins un nivel fără precedent, de 100 de ruble, iar dolarul american a ajuns la recordul de 80 de ruble. Alexei Deviatov, economist şef la "Uralsib", a estimat că banca centrală a Rusiei ar putea majora rata dobânzii până la 22-25%.

Ieri, banca centrală a Rusiei a anunţat o serie de măsuri pentru sprijinirea monedei naţionale. Este vorba despre şapte măsuri tehnice, menite să faciliteze accesul băncilor la valută şi, totodată, să protejeze băncile de pierderi contabile care le-ar afecta stabilitatea financiară.

"Aceste măsuri sunt destinate să echilibreze oferta şi cererea pe piaţa valutară, ceea ce va ajuta la stabilizarea mai rapidă a cursului de schimb al rublei", a declarat prim-vice guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Ksenia Iudaieva.

Capital Economic anticipează că un nivel peste 70 de ruble pentru un dolar ar fi un şoc inflaţionist, cu creşteri de preţuri de 20% în anul 2015, băncile şi corporaţiile ar fi sub presiune, falimentele s-ar înmulţi în sectorul privat, iar economia ar suferi o cădere precum cea din 2009, de 7,8%. Dacă vom asista la o stabilizare a cotaţiei în jurul a 65 ruble/dolar, atunci Rusia va consemna un vârf de inflaţie de 15-20%, cu câteva falimente şi un declin de 2-5% al PIB, însă o criză bancară ar fi improbabilă, potrivit sursei menţionate. Aceasta preconizează că, la un nivel de 60 ruble pentru un dolar, inflaţia ar atinge un maxim de 12-15% în trimestrul al doilea al anului viitor, în timp ce scăderea economică ar fi de 1-2%.

Dmitri Medvedev dă vina pe sancţiuni

Scăderea preţului petrolului şi sancţiunile impuse Rusiei de Occident au exercitat un impact negativ asupra cursului rublei, conform premierului rus, Dmitri Medvedev.

"Ne confruntăm cu probleme şi provocări legate de doi factori principali care nu depind de ţara noastră", afirmă oficialul de la Moscova, adăugând: "Este vorba despre scăderea continuă a preţurilor ţiţeiului şi altor materii prime, precum şi despre influenţa politicii din afară. Vorbesc despre sancţiuni. Pieţele financiare la care băncile şi companiile aveau acces sunt, practic, închise şi rubla a reacţionat în mod inevitabil".

Frantisek Masopust, Cehia: "Căderea rublei va avea un efect negativ pentru UE"

Căderea rublei în Rusia va avea un efect negativ pentru UE, toată lumea va avea de pierdut, a declarat directorul executiv al Camerei de Comerţ din Cehia pentru ţările CSI, Frantisek Masopust. Domnia sa consideră că sancţiunile impuse de Occident au jucat un rol negativ în căderea rublei şi a menţionat că, în prezent, mai mulţi factori, printre care şi scăderea preţului petrolului, au influenţat acest lucru. Masopust este de părere că sancţiunile nu trebuiau aplicate, fiind contraproductive.

BCE: Scăderea rublei nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra băncilor europene

Conducerea consiliului de supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) consideră că deprecierea puternică a rublei ruseşti nu ar trebui să le creeze dificultăţi băncilor europene în condiţiile în care acestea au expuneri limitate pe companiile din Rusia. Daniele Nouy, cea care conduce organismul menţionat, a afirmat la postul de radio France Inter:

"Credem că pieţele vor fi agitate câteva zile, poate câteva săptămâni, astfel că autoritatea de supraveghere este atentă la ceea ce se întâmplă. Dar, credem că expunerea băncilor europene pe companiile din Rusia are o dimensiune care nu generează temeri de apariţia tulburărilor sau a dificultăţilor".

Daniele Nouy, care se află în fruntea Mecanismului Unic de Supraveghere din cadrul BCE, a mai declarat că este posibilă consolidarea industriei bancare din Europa, în vederea reducerii numărului instituţiilor de creditare din regiune.  

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare