Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Ridha Tekaia (Mobiasbancă GSG): Deprecierea leului are la bază atât factori obiectivi, cât și speculații, teamă sau zvonuri

Ridha Tekaia (Mobiasbancă GSG): Deprecierea leului are la bază atât factori obiectivi, cât și speculații, teamă sau zvonuri Sursa foto: bancamea.md

Președintele băncii comerciale Mobiasbancă Groupe Societe Generale, Ridha Tekaia (foto), a oferit un interviu pentru agenția Infotag în care a vorbit despre cauzele deprecierii monedei naționale, măsurile ce trebuie întreprinse de către Guvern ș.a. Vă prezentăm în continuare conținutul acestuia.

Infotag: Dle Tekaia, pe cât de justificată este deprecierea continuă a leului moldovenesc față de dolar și euro? Speculațiile și/sau panica și-au lăsat și ele amprenta asupra acestui proces?

Ridha Tekaia: Există câte puțin din ambele. Orice tendință de depreciere are la bază factori obiectivi, care ulterior sunt amplificați de către speculații sau teamă, precum și de zvonuri. Astăzi avem toate aceste ingrediente împreună, lucru care a și cauzat această fluctuație majoră a cursului.

- În opinia Dvs., care sunt principalele 3 cauze care au dus la devalorizarea semnificativă a leului în ultimele luni? Doar de la începutul anului curent, leul moldovenesc s-a devalorizat faţă de dolar cu 10%, iar față de euro cu peste 3%.

- Există câteva cauze. În primul rând este vorba de situația geo-politică din regiune, în special criza din Ucraina și Rusia, deprecierea rublei rusești și scăderea prețului la petrol. În plus, scade volumul remitențelor, iar la nivel local există factorul sezonier al cererii mai mari pentru resursele energetice. Totodată, incertitudinea politică încetinește implementarea reformelor structurale. Contribuția donatorilor externi este, de asemenea, în descreștere din această cauză.

Este foarte important ca în Republica Moldova să fie votat un nou Guvern care să relanseze procesele economice aflate în regim standby în ultima perioadă. Noul Guvern ar trebui să se bucure de sprijinul unei majorități reale în Parlament pentru a putea relansa reformele structurale care urmează a fi implementate în conformitate cu Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (DCFTA).

- Considerați că instituțiile statului ar trebui să adopte o politică mai liberală sau mai conservatoare în această situație?

- În asemenea situații, abordarea ar trebui să fie macroeconomică și globală. Ținând cont de specificul economiei moldovenești, contextul internațional nu trebuie trecut cu vederea. Noul Guvern va avea de soluționat o problemă complicată, și va trebui să utilizeze toate instrumentele posibile.

- Se spune că nu există rău fără bine. Există și careva aspecte pozitive în deprecierea leului?

- Deprecierea valutei naționale stimulează exporturile și reduce importurile. La moment, această situație are un impact pozitiv asupra puținelor companii care desfășoară activități de export. Acestea ar trebui să-și îmbunătățească calitatea produselor și să se orienteze mai activ spre noi piețe de desfacere. În paralel, consider că Guvernul ar trebui să majoreze accizele la produsele de import care nu sunt de o importanță vitală precum articolele de lux sau cele pentru care există echivalente pe piața locală. În acest fel va fi stimulat consumul produselor fabricate în Moldova.

- Se simte deja impactul deprecierii leului asupra numărului de credite acordate de Mobiasbancă? În ce valută preferă acum clienții să ia credite?

- Este prea devreme să ne pronunțăm la acest subiect deoarece abia recent ne-am întors din vacanța lungă a sărbătorilor de iarnă. De cele mai multe ori clienții, în special companiile, iau credite în valuta în care își câștigă veniturile. Din această cauză majoritatea clienților nu ar trebui să fie afectați de deprecierea leului.

Drept măsură de protejare a consumatorilor, Guvernul ar putea interzice orice referire la valutele străine în toate contractele semnate între companiile din Moldova și care se referă la bunurile din Moldova. Mă refer aici la contractele de arendă, tranzacțiile imobiliare, contractele de leasing. O asemenea decizie ar reduce spațiul de manevră pentru diferite speculații.

Sursa: infotag.md

Noutăți similare