Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

PwC: Valoarea activelor neperformante vândute în 2015 de băncile europene ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro

PwC: Valoarea activelor neperformante vândute în 2015 de băncile europene ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro Sursa foto: accountingclub.ca

Valoarea activelor neperformante vândute anul acesta de băncile europene ar putea ajunge la nivelul record de 100 de miliarde de euro, se arată într-un raport al companiei de consultanţă PwC, scrie economica.net cu referire la Reuters.

Studiul PwC se referă la portofoliile de credite care nu mai fac parte din afacerile de bază ale băncilor, care au în bilanţ active neperformante evaluate la aproximativ 1.900 de miliarde de euro.

În 2014, băncile europene au vândut active “care nu sunt de bază” în valoare de 91 de miliarde de euro iar această sumă ar putea creşte anul acesta cu 10%, se arată în raportul publicat recent de PwC. Compania estimează că băncile europene vor mai avea nevoie de încă 5 ani pentru a-şi rezolva problemele legate de activele neperformante.

Estimarea de 1.900 miliarde de euro pentru creditele neperformante reprezintă aproximativ 4% din valoarea totală a activelor industriei bancare.

Problema este vizibilă mai ales în Italia, unde băncile deţin credite neperformante de aproximativ 186 de miliarde de euro. Anul trecut, creditorii italieni au vândut din portofoliile de credite 8 miliarde de euro iar suma ar putea creşte la 15 miliarde de euro anul acesta, estimează PwC.

Majoritatea activelor neperformante vândute anul trecut au aparţinut băncilor din Marea Britanie, Irlanda, Spania şi Germania.

Analiştii apreciază că normele de capital mai dure au obligat băncile să admită că unele credite cu probleme nu vor fi rambursate. Vânzarea operaţiunilor cu performanţe slabe eliberează fonduri ce pot fi utilizate de bănci pentru creşterea creditării. Acest lucru este important pentru economiile europene care trec printr-o perioadă dificilă, la 6 ani de la criza financiară internaţională.

Sursa: economica.net

Noutăți similare