Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Propunere de cashback la nivel național în România: Se va putea retrage numerar de la orice magazin care acceptă plata cu cardul

Propunere de cashback la nivel național în România: Se va putea retrage numerar de la orice magazin care acceptă plata cu cardul Sursa foto: woolworthsmoney.com.au

Lipsa unor unități bancare amplasate în sate, a dus la ideea implementării metodei “cashback”, ultra uzitată în țări vestice precum UK sau Danemarca. Mai precis, casele de marcat din orice magazin în care se plătește prin sistemul POS ar putea fi transformate în bancomate. Singura condiție este să și cumperi ceva de acolo. De această măsură ar beneficia toți românii, inclusiv clienții din marile orașe, care au acces la ATM-uri, scrie bankingnews.ro.

Deputații au inițiat un proiect de lege prin care poți scoate bani de pe card de la orice magazin

Pe viitor, dacă rămâneți fără bani lichizi, va fi suficient să intrați în primul supermarket și să solicitați la casă extragerea sumei dorite de pe card. Ideea i-a venit unui deputat UDMR după ce a constatat că sunt localități în Romania unde băncile nu instalează ATM-uri.

„Acoperirea de POS începe să fie mai bună decât acoperirea de ATM-uri, deci este important în special pentru cei de la sate. Persoane care își iau pensia pe carduri, persoane care fac naveta la oraș în fiecare zi, să aibă acces la propriii bani în localitatea de domiciliu”, spune Zsolt Molnar, deputat UDMR, inițiatorul legii.

Sunt însă două condiții: clientul trebuie să cumpere ceva pe card iar suma maximă retrasă să fie de 300 lei, în limita bancnotelor de care comerciantul respectiv dispune în casa de marcat, scrie nocash.info.ro.

În Danemarca și Marea Britanie clienții nu sunt taxați pentru acest serviciu

Proiectul de lege prevede ca eventualele comisioane percepute pentru extragerea de cash direct de la casa de marcat să fie suportate de către clienți. Reprezentanții supermarketurilor nu spun „nu” ideii.

„Ar însemna pentru noi costuri suplimentare și pentru că ar trebui să avem mai mult numerar decât avem nevoie în casă. Și atunci sunt destul de multe aspecte pe care ar trebui să le discutăm înainte de a merge mai departe”, spune Delia Nica, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, potrivit Digi24.

Probabil că foarte încântați nu sunt nici bancherii, care dacă vroiau un astfel de serviciu, la nivel național, îl implementau deja. El a fost pus în practică de unele bănci, mai degrabă ca proiect pilot, cu anumiți comercianți foarte atent selecționați, pentru că nimeni nu-și dorește introducerea de tranzacții frauduloase în sistem.

Legea a fost depusă la Parlament și urmează să fie luată în dezbatere în această toamnă.

Sursa: bankingnews.ro / nocash.info.ro

Noutăți similare