Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Proiectul „Prima Casă” va fi disponibil peste 2 luni de zile

Proiectul „Prima Casă” va fi disponibil peste 2 luni de zile Sursa foto: mirror.co.uk

Proiectul „Prima Casă” va fi disponibil în cel mult 2 luni. Acest lucru reiese din declarațiile reprezentanților Ministerului de Finanțe care spun că acum sunt elaborate regulamentele pentru băncile care vor acorda credite cu garanția de stat, scrie deschide.md

Deși legea a fost adoptată, proiectul „Prima Casă” încă nu este disponibil. Mai sunt necesare cel mult 2 luni de zile pentru a putea fi elaborat cadrul normativ.

Contactată de deschide.md, Lilia Platon, consilierul ministrului Finanțelor a declarat că:

 „Legea a fost adoptată de Parlament. Acum urmează să fie elaborat cadrul normativ, adică regulamentele pentru bănci, iar Ministerul de Finanțe are la dispoziție 2 luni pentru elaborarea acestor regulamente”.

Pe 21 decembrie 2017, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul „Prima casă”. Astfel, familiile tinere, ai căror membri nu au depășit vârsta de 45 de ani, sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale, vor putea fi beneficiare ale proiectului.

Programul prevede accesul persoanelor fizice la creditele ipotecare, prin garantarea parțială a acestora de către stat. În acest sens, pentru anul 2018, în bugetul de stat sunt prevăzute 20 de milioane de lei.

Garanțiile în numele statului vor fi emise de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen maxim de 25 de ani, în lei moldovenești. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit. Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii 5 ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei.

Sursa: deschide.md

Noutăți similare