Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

Proiect de lege: Băncile din România vor trebui să afișeze pe ecranul bancomatelor comisioanele pentru fiecare operațiune

Proiect de lege: Băncile din România vor trebui să afișeze pe ecranul bancomatelor comisioanele pentru fiecare operațiune Sursa foto: transferwise.com

Un proiect al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) prevede că băncile din România vor fi obligate să afișeze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operațiunilor pe care un client dorește să le efectueze cu un card de debit sau credit, exprimate în suma exactă, nu procentual.

"Prestatorii de servicii care efectuează operațiuni de plată prin intermediul cardurilor de debit și a cardurilor de credit la terminalele ATM au obligația de a informa consumatorii asupra tuturor comisioanelor, taxelor și oricăror altor tipuri de costuri pe care trebuie să le suporte consumatorul în legătură cu contractul de prestări servicii, conform prevederilor prezentului ordin", se arată intr-un proiect de ordin publicat pe site-ul ANPC, informează wall-street.ro cu referire la Mediafax.

Bancomatele trebuie să afișeze pe ecrane toate informațiile legate de costurile tranzacției, în ordinea operațiunilor efectuate de către client, acesta având astfel posibilitatea de a renunța la operațiunea respectivă, fie că este vorba despre eliberare de numerar, transfer din cont, plăți de facturi sau alte servicii solicitate.

Informațiile privind costurile trebuie să fie vizibile și ușor de citit, precizând suma exactă pe care o persoană o are de plătit pentru fiecare operațiune, nu procentul perceput. Totodată, dimensiunea literelor/cifrelor trebuie să fie egală cu restul caracterelor de pe ecranul ATM-ului.

Dacă se blochează sau se reține cardul de debit/credit în bancomat, instituția de credit care deține ATM-ul are obligația să informeze clienții respectivi pe ecranul terminalului despre termenul maxim de recuperare a cardului și numărul de telefon la care clientul poate apela în această situație, cu intervalul orar specificat în care poate contacta banca. ANPC așteaptă propunerile și observațiile pentru proiectul în dezbatere în perioada 1-11 septembrie.

În prezent, băncile din România nu afișează la bancomate costurile privind tranzacțiile care se pot efectua la ATM-uri.

Sursa: wall-street.ro

Noutăți similare