Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Premieră în Belarus: BERD va cumpăra 25% din Belinvestbank, deținută de Stat

Premieră în Belarus: BERD va cumpăra 25% din Belinvestbank, deținută de Stat Sursa foto: finance.tut.by

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că a ajuns la un acord cu autorităţile din Belarus pentru a participa la privatizarea băncii Belinvestbank, o premieră pentru această fostă republică sovietică în care economia este în mare parte controlată de stat, scrie capital.ro cu referire la AFP.

BERD şi vicepremierul din Belarus, Vladimir Semashko, au semnat un memorandum de înţelegere care prevede că BERD va prelua o participaţie de 25% la Belinvestbank, a patra mare bancă din acest stat, având o valoare de aproximativ 400 milioane de euro. Conform acestui memorandum, Belinvestbank va fi privatizată până în 2020.

“În conformitate cu politica BERD, banca va achiziţiona o participaţie de 25% plus o acţiune”, a declarat preşedintele Belinvestbank, Gennady Sysoev.

„Ulterior, pachetul majoritar va fi vândut unui investitor strategic”, a adăugat el.

În cadrul acestui acord, BERD intenţionează să ofere, prin Belinvestbank, linii de credit în valoare de 50 de milioane de euro pentru companiile şi IMM-urile din Belarus şi, de asemenea, să numească noi membri în boardul băncii, care să îmbunătăţească modul în care aceasta este condusă înainte de privatizare.

„Implementarea acestui acord ar putea debloca un potenţial enorm prin stimularea dezvoltării sectorului privat din Belarus”, a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

Economia din Belarus, ţară condusă de 20 de ani de Aleksandr Lukaşenko, este puternic dependentă de Rusia şi dominată de stat. Potrivit BERD, 65% din sectorul bancar din Belarus se află sub controlul statului.

Fondul Monetar Internaţional a sfătuit autorităţile de la Minsk să liberalizeze economia pentru a o face mai rezistentă la şocuri, precum cel reprezentat de criza economică din Rusia.

Sursa: capital.ro

Noutăți similare