Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Polonia: Guvernatorul avertizează băncile să nu aștepte ajutorul statului la rezolvarea problemelor cu creditele în CHF

Polonia: Guvernatorul avertizează băncile să nu aștepte ajutorul statului la rezolvarea problemelor cu creditele în CHF Sursa foto: wsj.com / Reuters

Guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat băncile comerciale să nu se bazeze pe ipoteza că vor beneficia de fonduri publice pentru a-i ajuta pe cei care au probleme la rambursarea creditelor în franci elvețieni, scrie conso.ro cu referire la Reuters.

Mai mult, guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei a amenințat băncile că, dacă nu vin cu soluții concrete în sprijinul clienților, va cere autorităților să înăsprească reglementările pentru creditele ipotecare.

”În propunerile lor băncile nu pot să se bazeze pe ideea că vor putea utiliza fonduri publice deoarece acest lucru ar însemna că băncile se transformă în bugetul de stat care strânge taxe de la unii cetățeni pentru a le transfera altora. Cred că profiturile de peste 16 miliarde de zloți (4,17 miliarde de dolari) înregistrate anul trecut de sectorul bancar sunt suficiente pentru a găsi o soluție rezonabilă”, a declarat Marek Belka într-un interviu acordat unui cotidian polonez.

Băncile trebuie să dovedească faptul că merită încrederea publicului

De asemenea, guvernatorul Băncii centrale a Poloniei a subliniat că băncile trebuie să dovedească faptul că sunt instituții care merita încrederea publicului și fiecare dintre ele trebuie să pună la punct soluții concepute în mod specific pentru clienții lor.

”Costul oricăror acțiuni care vizează creditele în franci nu poate fi transferat către instituțiile publice. Acest lucru se aplică atât pentru împovărarea directă a bugetului cât și pentru conceptul utilizării rezervelor valutare pentru a garanta riscul de schimb valutar al băncilor”, a spus Marek Belka.

Acesta a avertizat că dacă băncile nu îi ajută pe cei cu credite în franci, atunci va cere Autorității de supraveghere a piețelor financiare din Polonia să înăsprească reglementările pentru creditele ipotecare.

Mulți polonezi au probleme cu rambursarea creditelor în franci

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci contractate înainte de criza financiară când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceștia au probleme la rambursare în urma deciziei Băncii Naționale a Elveției din 15 ianuarie de a elimina pragul maxim de apreciere pentru franc în raport cu euro, de 1,2 franci/euro, care a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Guvernul polonez a propus o serie de măsuri de sprijinire a celor care au luat credite în franci, însă, cu toate acestea, autoritățile de la Varșovia au respins varianta adoptată în Ungaria care prevede conversia forțată în moneda locală a creditelor în franci, la un curs de schimb din toamna anului 2014. Băncile poloneze speră că, în colaborare cu Guvernul, vor putea să își finalizeze, până la mijlocul lunii mai, propunerile cu privire la măsurile destinate rezolvării problemelor provocate de creditele în franci.

Pe lista băncilor poloneze cu portofolii mari de credite în franci elvețieni se numără Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum și diviziile din Polonia ale Millennium și Raiffeisen.

Sursa: conso.ro

Noutăți similare