Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Piața de retail banking din Germania trece prin cea mai amplă transformare

Piața de retail banking din Germania trece prin cea mai amplă transformare Sursa foto: boursorama.com

În Germania, micile bănci de economii şi cooperativele de credit domină de decenii piaţa de retail banking la valoarea depozitelor, însă în prezent marile bănci private le invadează treptat terenul în condiţiile în care profitabilitatea primelor are de suferit pe fondul dobânzilor ultramici, necesităţii de a investi în servicii de mobilitate şi al reglementărilor dure, scrie Ziarul Financiar cu referire la Financial Times.

Forţate să închidă sucursale şi să opereze disponibilizări, băncile regionale cândva dominante îşi pierd o parte din avantajul pe care-l au în faţa rivalilor naţionali: proximitatea faţă de clienţi.

Deutsche Bank şi Commerzbank au sesizat oportunitatea, făcând din segmentul de retail banking un pilon al noilor lor strategii. Commerzbank vrea să câştige încă 2 milioane de clienţi pe segment până în 2020, iar Deutsche Bank investeşte 1,9 miliarde de dolari în următorii 5 ani.

„Piaţa germană de retail banking trece prin cea mai amplă transformare din decenii“, spune Andreas Thomae, specialist pe bănci europene în cadrul Deka Investments.

Din cauza restricţiilor juridice, marile bănci nu pot achiziţiona bănci de economii sau cooperative, dar le pot vâna clienţii. Din cauza dimensiunii relativ scăzute, băncile independente din Germania au de suferit. Ţara are peste 1.700 de bănci independente, patru cincimi din acestea fiind bănci regionale de economii şi cooperative.

Cele mai mari 5 bănci controlează sub jumătate din piaţa bancară totală, comparativ cu 85% în Franţa.

„Băncile cu active sub 2 mld. euro vor supravieţui cu greu ca instituţii independente“, spune Christian Rauscher, de la Emotion Banking. După acest criteriu, 4 din 5 bănci de economii şi cooperative sunt prea mici.

Din 2000, numărul sucursalelor a scăzut cu un sfert, iar declinul este mult mai rapid decât se anticipa cu numai câţiva ani în urmă, potrivit lui Jorg Zeuner, economist-şef KfW. Dacă ritmul se va menţine, jumătate din numărul sucursalelor deschise în prezent ar putea fi închise până în 2035. Acesta se teme că fenomenul va avea un impact negativ asupra economiei. În lipsa unei relaţii personale cu un bancher, tinerilor antreprenori le-ar putea fi mult mai dificil să obţină credite.

Unul dintre cele mai mari obstacole pentru marile bănci naţionale este inerţia clienţilor. Ţara are de 2 ori mai multe sucursale bancare decât benzinării, iar familiile rămân adesea fidele timp de generaţii unei bănci. Sparkassen sunt percepute în mod tradiţional ca fiind instituţii apropiate nevoilor locale, în timp ce Deutsche şi Commerzbank deservesc clienţi mai înstăriţi.

Veştile privind închiderile apar de obicei pe prima pagină a ziarelor regionale. În oraşul Goldkronach, de exemplu, locuitorii au protestat împotriva închiderii băncii locale aruncând un sicriu în faţa filialei. Însă multe de astfel de bănci supravieţuiesc cu greu.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare