Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Orange Bank s-a lansat oficial în Franța

Orange Bank s-a lansat oficial în Franța Sursa foto: techcrunch.com

Gigantul telecom Orange îşi lan­sează propria bancă şi intenţionează să câştige 25% din piaţa de online banking a Franţei profitând de gradul în creştere de utilizare a smartphone-uri­lor pentru a „fura“ cotă de piaţă de la băncile tradiţionale cu tehnologie inferioară, scrie Ziarul Financiar cu referire la  Reuters.

Mişcarea este parte a eforturilor firmei franceze de a găsi surse alternative de venit şi de păstrare a clienţilor în contextul unui război al preţurilor desfăşurat în sectorul telecom, dar şi un test pentru industriile telecom şi bancară, marcând prima încercare pe o importantă piaţă dezvoltată a unei companii telecom de a lansa o bancă independentă.

„Ţinta noastră este 2 milioane de clienţi în 10 ani. Aceasta ar reprezenta 25% din piaţa de online banking, dar sper că nu ne vom opri aici şi că vom deveni liderul pieţei în decurs de câţiva ani“, a declarat Andre Coisne, CEO al Orange Bank. Coisne a mai lansat bănci online în Franţa pentru ING Direct şi BforBank a Crédit Agricole.

Orange porneşte de la o bază restrânsă, Coisne spunând că 25.000 de clienţi s-au arătat interesaţi de noua ofertă, o proporţie foarte mică din numărul total de clienţi de pe segmentul mobile al companiei, de 21 milioane. Însă momentul lansării băncii oferă motive de optimism.

În Franţa, au fost realizate 793,4 milioane de plăţi prin online banking anul trecut, potrivit datelor BCE, în creştere de la 586,2 milioane în 2014. E&Y anticipează că numărul clienţilor care-şi vor deschide un cont online în Franţa va înregistra o creştere de aproape 6 ori până la 17 milioane în următorii 10 ani.

Mediul de reglementare devine de asemenea mai favorabil, anul viitor o nouă reglementare a UE urmând să forţeze băncile să-şi împartă cu alte companii datele legate de clienţi. Astfel, companiile ca Orange vor putea identifica clienţi potenţiali şi le vor putea face oferte mai bune decât băncile.

„Este un început bun“, a declarat Coisne, care va fi nevoit să înfrunte competiţia venită din partea rivalei Altice, care-şi va lansa banca în 2019.

Orange şi-a dezvoltat serviciile financiare în cadrul reţelelor sale în ultimii 10 ani sub diverse branduri, ţintind venituri de 400 milioane de euro prin această divizie până în 2019, jumătate din această sumă urmând să fie generată din Africa.

Nu există nici o iniţiativă similară cu cea a Orange care să fi avut succes pe pieţele occidentale, iar din acest motiv mişcarea Orange este una foarte îndrăzneaţă, spune Tom Levine, de la Allen & Overy.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare