Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Octavian Armașu: „Sistemul bancar stă bine pe picioare”

Octavian Armașu: „Sistemul bancar stă bine pe picioare” Sursa foto: gov.md

Declarația a fost făcută de către Ministrul Finanțelor, domnul Octavian Armașu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, în care a vorbit despre relația Moldovei cu Fondul Monetar Internațional, reformele asumate de guvern, situația din sistemul financiar-bancar etc.

Octavian Armașu a menționat că în centrul atenției programului cu Fondul Monetar Internațional se află reforma sistemului bancar și anume curățarea acestui sistem:

„Absolut, transparentizarea acționariatului. Pe parcursul anului trecut și anul acesta, în special, Banca Națională a implementat niște măsuri foarte îndrăznețe, chiar cu blocări de acțiuni, cu vânzarea acțiunilor, cu sechestrarea lor. Deci, s-au făcut multe lucruri. A fost întărită instituția Băncii Naționale, li s-au acordat mai multe competențe, mai multe instrumente. Totodată, se impun reguli mai dure de guvernare corporativă în bănci și acest proces e abia la început, urmează să fie implementate și alte reforme. Este o agendă de reforme foarte intensă.”

Întrebat dacă la moment există “bănci buclucașe, ca cele 3 care au ajuns în faliment”, ministrul Finanțelor a declarat:

„Bănci buclucașe astăzi nu sunt. Pot să vă spun că sistemul bancar stă bine pe picioare. Băncile de astăzi se deosebesc foarte mult de aceleași bănci care erau un an în urmă. Avem un sistem mai bun de supraveghere, dar și de guvernare în interiorul acestor bănci.”

De asemenea Octavian Armașu a subliniat că mai sunt multe de făcut în ceea ce ține de reforma sectorului financiar-bancar:

„Încă este mult până a ajunge unde ne-am propus cu sectorul financiar-bancar. Ca să înţeleagă toată lumea, scopul final în reforma sectorului financiar-bancar este să avem o bună guvernare şi să avem investitori transparenţi în acest sector, investitori credibili, care să susţină acest sector. De altfel, sectorul financiar-bancar reprezintă unul dintre pilonii de dezvoltare economică.”

Despre posibili investitori în sectorul bancar, dl Armașu a precizat:

„Ştiu că se discută cu investitori în sectorul bancar. În comparaţie cu situaţia care era un an în urmă, dacă să vorbim de dinamică, dinamica este foarte pozitivă, deci, interesul investitorilor creşte. Şi, dacă vom continua tot aşa, interesul va creşte şi mai mult.”

Citiți interviul integral pe europalibera.org.

Sursa: europalibera.org

Noutăți similare