Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Octavian Armașu: „Avem bănci solide și stabile, gata să susțină proiectele economice”

Octavian Armașu: „Avem bănci solide și stabile, gata să susțină proiectele economice” Sursa foto: bnm.md

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, le-a vorbit participanților la Forumul Investițional Chișinău despre realizarea reformelor în sectorul bancar, datorită cărora băncile licențiate din Republica Moldova au devenit solide și stabile, gata să susțină proiectele economice, anunță un comunicat de presă al regulatorului.

„În sistemul bancar continuă transparentizarea acționariatului, îmbunătățirea cadrului autohton de reglementare și de supraveghere bancară. Alinierea legislației bancare a Republicii Moldova la standardele internaționale contribuie la creșterea încrederii și atractivității sectorului bancar autohton pentru potențiali investitori”, a menționat șeful băncii centrale.

Astfel, în prezent, 93% din activele băncilor sunt gestionate de grupuri internaționale cu o reputație foarte bună.

„Sectorul bancar dispune de un nivel înalt de lichiditate, pe care economia ar trebui să îl absoarbă pe termen mediu. În acest sens, este necesar să existe inițiative economice, proiecte de valoare pe care băncile ar putea să le finanțeze, ceea ce va asigura o creștere economică, iar în consecință o bunăstare a populației”, a subliniat Octavian Armașu.

În primele 3 luni, băncile licențiate au acordat credite noi, în volum superior celui din trimestrul I al anului trecut, cu 32,4%. Anul trecut, portofoliul de credite pe sectorul bancar s-a majorat cu 5.9% până la 35.5 mld. lei comparativ cu sfârșitul anului precedent.

În același timp, guvernatorul BNM s-a referit la Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, care a fost lansat recent.

„Noua instituție va facilita atragerea investițiilor în piața de capital locală și va dezvolta instrumente financiare noi”, a spus Octavian Armașu.

În concluzie, guvernatorul BNM a reiterat că, în prezent, sectorul bancar din Republica Moldova este unul sănătos și capabil să finanțeze economia țării.

Forumul Investițional Chișinău 2019 este la prima ediție și a reunit delegații oficiale ale orașelor înfrățite cu capitala Republicii Moldova, investitori străini și locali, mediul academic, sectorul asociativ etc.

 

Sursa foto & text: bnm.md

Noutăți similare