Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

Mecanismul Unic de Supraveghere a băncilor europene: Care sunt structurile? Cum funcționează?

Mecanismul Unic de Supraveghere a băncilor europene: Care sunt structurile? Cum funcționează? Sursa foto: bancherul.ro

Începând cu data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrala Europeana (BCE) începe supravegherea directă a unui număr de 120 de bănci semnificative din zona țărilor cu moneda euro, care dețin 82% din activele bancare din zona euro, în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS) – Single Supervisory Mechanism (SSM).

MUS se aplică automat doar țărilor europene care au adoptat moneda unică, însă și statele din afara zonei euro pot cere să fie supravegheate direct de BCE, așa cum are de gând să facă România, la finalul anului viitor, după cum a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În acest scop, BNR va semna cu BCE un așa-zis acord de cooperare strânsă – close cooperation, scrie bancherul.ro.

BCE a publicat un ghid în vederea punerii în aplicare a MUS, noul sistem european de supraveghere financiară, format din Banca Centrală Europeană (BCE) și autoritățile naționale competente (ANC) a țărilor din zona euro. Ghidul explică modul în care funcționează MUS si oferă îndrumări cu privire la practicile de supraveghere.

MUS, care a intrat oficial în funcțiune în noiembrie 2014, este el însuși un pas spre o mai mare armonizare la nivel european. Acesta promovează abordarea unui cadru unic de reglementare (single rulebook) pentru supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, cu scopul de a spori soliditatea sistemului bancar din zona euro.

Înființat ca răspuns la lecțiile învățate din criza financiară, MUS se bazează pe principii și standarde stabilite de comun acord. Supravegherea se realizează de către BCE, împreună cu autoritățile naționale de supraveghere din statele membre participante. MUS nu vrea să "reinventeze roata", ci vrea să se întemeieze pe cele mai bune practici de supraveghere care sunt deja în vigoare.

MUS funcționează în cooperare cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Parlamentul European, Eurogrupul, Comisia Europeană și Comitetul European pentru Riscuri Sistemice (CERS), în cadrul mandatelor acestora, și este dispus sa coopereze cu toate părțile interesate și alte organisme internaționale.

MUS este compus din BCE și autoritățile naționale de supraveghere din statele membre participante și, prin urmare, combină punctele forte, experiența și expertiza acestor instituții. BCE este responsabila pentru funcționarea eficientă și consecventă a MUS și exercită supravegherea asupra funcționării sistemului, pe baza repartizării responsabilităților între BCE și autoritățile naționale, așa cum este prevăzut în Regulamentul MUS.

Pentru a asigura supravegherea eficientă, instituțiile de credit sunt clasificate ca "semnificative" sau "mai puțin semnificative": BCE supraveghează direct băncile semnificative, în timp ce autoritățile naționale de supraveghere sunt responsabile cu supravegherea băncilor mai puțin semnificative. BCE supraveghează în mod direct toate băncile clasificate ca fiind semnificative, adică aproximativ 120 de grupuri reprezentând aproximativ 1.200 de entități supravegheate, cu asistență din partea autorităților naționale.

Supravegherea zilnică este făcuta de echipe comune formate din reprezentanții BCE și ai autorităților naționale

Supravegherea de zi cu zi va fi realizata de echipele comune de supraveghere – Joint Supervisory Teams (JST), care cuprind atât personalul BCE cât și din cadrul autorităților naționale (ANC). Autoritățile naționale continuă să efectueze supravegherea directă a instituțiilor mai puțin semnificative, în jur de 3.500 de entități, care fac obiectul supravegherii BCE.

BCE poate prelua supravegherea directă a unei instituții mai puțin semnificative în cazul în care acest lucru este necesar pentru a asigura aplicarea consecventă a standardelor ridicate de supraveghere. BCE este, de asemenea, implicată în supravegherea instituțiilor și grupurilor transfrontaliere, fie în calitate de supraveghetor a unei instituții din zona euro (home) fie ca supraveghetor gazdă (host) în Colegiile de supraveghere.

Stabilite în conformitate cu Directiva privind cerințele de capital (CRD IV), Colegiile de supraveghere sunt organisme de cooperare și coordonare între autoritățile naționale de supraveghere responsabile de, și implicate in supravegherea diferitelor componente ale grupurilor bancare transfrontaliere. Colegiile oferă un cadru pentru supraveghetori si autoritățile competente pentru a îndeplini sarcinile prevăzute la CRD IV, de exemplu adoptarea unor decizii comune privind rata de adecvare a fondurilor proprii și nivelul capitalului și a lichidității.

Mecanismele de supraveghere: inspecții la fața locului și gestionarea crizelor

MUS efectuează inspecții la fața locului (on-site inspections), adică investigații aprofundate cu privire la riscuri, controlul și managementul riscului, cu un scop și durata predefinite, la sediul unei instituții de credit. Aceste inspecții se referă la risc și sunt proporționale.

BCE a stabilit o Divizie centralizata a inspecțiilor on-site, care este - printre altele - responsabilă pentru planificarea controalelor la fața locului la intervale de 1 an.

În general, scopul unei inspecții la fața locului este:

• să examineze și să evalueze nivelul, natura și caracteristicile riscurilor inerente, ținând seama de cultura de risc;

• să examineze și să evalueze adecvarea și calitatea guvernanței corporative a băncii și cadrul de control intern în funcție de natura activității și a riscurilor sale;

• să evalueze sistemele de control și procesele de gestionare a riscurilor, cu accent pe detectarea punctelor slabe sau vulnerabilitățile care ar putea avea un impact asupra capitalului și lichidității băncii;

• sa examineze calitatea elementelor din bilanț și situația financiară a instituției de credit;

• sa evalueze conformitatea cu reglementările bancare;

• sa realizeze analize pe subiecte precum riscurile cheie, controale, guvernare.

Odată cu transpunerea Directivei privind redresarea și de restructurarea băncilor (BRRD) în legislația națională, BCE în calitate de supraveghetor bancar va trebui să reacționeze într-un timp util în cazul în care o instituție de credit nu îndeplinește sau este de natură să încalce cerințele CRD IV și se va asigura că instituțiile de credit vor stabili planuri de redresare viabile.

BCE a stabilit o Divizie de gestionare a crizelor, însărcinata cu sprijinirea JST-urilor în cazuri de criză. Aceasta analizează de asemenea planurile de redresare a băncilor semnificative supravegheate și efectuează o analiză suplimentară, care oferă JST-urilor elemente de referință, controlul calității și sprijin de specialitate.

Sursa: bancherul.ro

Noutăți similare