Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Mario Draghi cere rezolvarea problemei creditelor neperformante din zona euro

Mario Draghi cere rezolvarea problemei creditelor neperformante din zona euro Sursa foto: flickr.com/photos/europeancentralbank/

Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a atras atenția asupra necesității de a rezolva problema creditelor neperformante (NPL) în sistemul bancar din zona euro, apreciind că ele vor afecta în viitor profitabilitatea instituțiilor financiare și creditarea, transmite Agerpres cu referire la AP și MarketWatch.

Banca Centrală Europeană estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia și Grecia se află în cea mai proastă situație.

„Există trei metode de a gestiona creditele neperformante, care reprezintă o problemă în special în Italia. În primul rând o abordare serioasă a autorităților de supervizare, o dezvoltare a pieței creditelor neperformante pentru o funcționare completă și acțiuni din partea guvernelor”, a explicat Draghi.

Acesta a adăugat: "Și posibil un mecanism public de backstop. Vrem să evităm vânzările în regim de urgență".

În condițiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, Guvernul de la Roma a discutat cu autoritățile de reglementare soluții pentru sprijinirea instituțiilor financiare.

„Economia zonei euro ar putea beneficia de noi măsuri de stimulare dacă în urma votului alegătorilor din Marea Britanie de a ieși din UE (Brexit) perspectiva economică regională se înrăutățește”, a afirmat Mario Draghi.

„În următoarele luni vom folosi estimările angajaților BCE pentru a analiza condițiile macroeconomice”, a precizat șeful BCE.

Sursa: agerpres.ro

Noutăți similare