Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Marin Moloșag (BNM): Piața valutară a fost influențată atât direct, cât și psihologic de situația de la cele 3 bănci problematice

Marin Moloșag (BNM): Piața valutară a fost influențată atât direct, cât și psihologic de situația de la cele 3 bănci problematice Sursa foto: abcnews.md

Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Marin Moloșag (foto), a declarat în cadrul unei mese rotunde organizate de Confederația Națională a Patronatelor din Moldova că BNM așteaptă încheierea investigației independente a companiei Kroll și a anchetelor inițiate de structurile competente din Moldova privind situația din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Potrivit lui, influența acestor bănci asupra pieței valutare a fost atât directă, cât și psihologică, scrie Agenția Infomarket

"De la sfârșitul lunii noiembrie 2014, BNM a încercat să izoleze aceste trei instituții financiare pentru a preveni impactul asupra altor bănci și să nu se producă destabilizarea totală a sectorului bancar. A fost instituită administrarea specială, au fost luate măsuri pentru creșterea încrederii din partea deponenților. Și vedem că până acum nu avem retrageri masive ale depozitelor din aceste bănci. Cu regret, un factor important în această perioadă a fost și aspectul psihologic. Pe lângă situația dificilă din Moldova, nu a putut să nu fie resimțită și situația din Rusia, Ucraina și din alte țări ale regiunii. Din acest motiv, devalorizarea leului s-a produs în ultimul timp cu o viteză mai mare", a spus Moloșag.

El a adăugat că de la sfârșitul anului 2014 și până la 15 februarie 2015, persoanele fizice și juridice au convertit în valută în jur de 6 mlrd de lei.

Marin Moloșag a relatat despre măsurile întreprinse de Banca Națională și instrumentele pentru menținerea nivelului țintit al inflației, care au dus la o anumită liniște pe piață.

"Am aplicat instrumente clasice care și-au demonstrat eficiența: am majorat rata de bază de refinanțare, am majorat norma rezervelor obligatorii, am efectua intervenții valutare. În caz contrar, devalorizarea leului ar fi fost mai mare, iar presiunea din partea prețurilor – mai considerabilă. Desigur, în urma măsurilor întreprinse au crescut ratele pentru depozite și credite, dar altfel nu era posibil de a stabiliza situația. De asemenea, s-a redus migrația depozitelor din lei în valută, dar prețul a fost majorarea ratelor pentru credite", a spus Moloșag.

În același timp, a atras atenția reprezentanților patronatelor asupra faptului că politica monetară are efecte pe termen mediu, dar există o sumedenie de factori asupra cărora instrumentele de politică monetară nu pot influența sau au efect minim. Este vorba despre eficiența piețelor, nivelul capitalului uman, eficiența justiției, valorificarea piețelor externe, diversificarea piețelor energetice și alți factori care trebuie luați în considerare în contextul stabilității macroeconomice. El a menționat că este greu de prognozat evoluția de mai departe a situației.

"Nimeni nu poate da garanții că exporturile și transferurile de bani nu se vor reduce. Situația din regiune este tensionată, Rusia a intrat deja în indicatori negativi în ultimul trimestru din 2014, ceea ce inevitabil va influența exporturile. Este posibil ca întărirea rublei să ducă la scăderea competitivității producției moldovenești pe piața rusească. În Ucraina, situația este cu totul de neînțeles", a mai spus prim-viceguvernatorul BNM.

Sursa: infomarket.md

Noutăți similare