Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Marea Britanie limitează costul creditelor rapide începând cu 2015

Marea Britanie limitează costul creditelor rapide începând cu 2015 Sursa foto: iefa.org

Autoritățile britanice au decis să limiteze costul creditelor rapide începând cu 2015, pentru a proteja consumatorii împotriva costurilor ridicate impuse de finanțatori. Costul total nu va mai depăși suma împrumutată, scrie conso.ro.

Limitarea costurilor este concepută sub forma a 3 plafoane maxime:

1. Costul unui împrumut nu poate fi mai mare de 0,8% pe zi din suma împrumutată, ceea ce înseamnă că este permisă o dobândă maximă de 288% pe an;

2. Penalizările de întârziere nu pot depăși 15 lire sterline, iar dobânda și comisioanele aplicate în perioada de întârziere trebuie să fie egale cu costurile percepute în condiții de rambursare normale;

3. Costul total al creditului este de maxim 100% din suma împrumutată pe toată perioada de rambursare. Acest cost include toate dobânzile, comisioanele, penalizări de întârziere și orice alt cost auxiliar.

Prin urmare, un client va plăti maxim de 2 ori mai mult decât a împrumutat, iar la un împrumut pe 30 zile, costul maxim este de 24% din suma împrumutată.

“Dacă plafonul maxim ar fi fost mai mic, atunci riscăm să nu avem o piață viabilă, iar dacă ar fi fost mai mare atunci nu ar fi fost suficient pentru a proteja debitorii”, afirmă directorul executiv al autorității de supraveghere (Financial Conduct Authority), Martin Weatley.

Autoritatea estimează că din cauza noului plafon, 11% din clienții actuali nu vor mai avea acces la credit, deoarece se consideră că finanțatorii vor impune criterii mai stricte de selecție. Acest lucru nu reprezintă însă neapărat un dezavantaj, deoarece de multe ori, aceste credite făceau mai mult rău clienților decât dacă nu le-ar fi obținut deloc.

Restricțiile se vor aplica doar pentru creditele pe termen scurt cu costuri ridicate. Plafonul urmează să fie revizuit în 2017.

Sursa: conso.ro

Noutăți similare