Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Majoritatea țărilor Uniunii Europene au permis dublarea bonusurilor acordate angajaților bancari

Majoritatea țărilor Uniunii Europene au permis dublarea bonusurilor acordate angajaților bancari Sursa foto: Belga / Picturealliance / F.May

Aproape toate statele membre ale Uniunii Europene au permis băncilor să dubleze bonusurile acordate angajaţilor, dacă au primit în prealabil aprobarea acţionarilor, scrie capital.ro cu referire la un anunț al Autorității Bancare Europene (EBA). 

Uniunea Europeană a introdus o serie de limite pentru bonusurile plătite angajaţilor băncilor, în ideea de a pune capăt tendinţei bancherilor de a-şi asuma riscuri prea mari, tendinţă care a contribuit la criza financiară din 2007-2009 şi a obligat guvernele să vină în ajutorul băncilor. Legea europeană stipulează că salariaţii din bănci nu trebuie să primească prime mai mari de 100% din salariul de bază sau 200% dacă statul în cauză autorizează acest lucru.

Potrivit EBA, aproape toate statele membre UE, cu excepţia Belgiei, Suediei, României şi Sloveniei, au permis băncilor să dubleze bonusurile. Cu toate acestea, doar în 15 state membre băncile au recurs la această opţiune de a solicita aprobarea acţionarilor. EBA precizează că băncile din ţările care au plătit cele mai mari salarii înaintea crizei au recurs la această opţiune de a solicita acţionarilor dublarea bonusurilor.

“Instituţiile care au primit aprobarea pentru dublarea bonusurilor sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din cota de piaţă a sectorului bancar. Majoritatea angajaţilor care pot primi o remuneraţie variabilă mai mare lucrează în domeniul investment banking”, se arată în raportul EBA.

Marea Britanie, cel mai mare centru financiar din UE şi de asemenea ţara care s-a opus de la început limitării bonusurilor, nu aplică limita decisă de UE pentru toate băncile, însă acelaşi lucru este valabil şi în cazul Franţei. Potrivit EBA, în Marea Britanie limitarea bonusurilor se aplică doar băncilor mari, băncilor de locuinţe sau marilor firme de investiţii.

Raportul EBA mai arată că organismele de reglementare bancară din UE au început să introducă recomandările sale privind restrângerea aşa-numitelor alocaţii, pe care un număr de bănci le plăteau pentru a influenţa astfel salariul fix şi a reduce impactul limitării bonusurilor. Băncile plăteau alocaţii lunare sau trimestriale care potrivit EBA nu ar trebui incluse în salariul fix, ceea ce înseamnă că încălcau legislaţia comunitară. Însă EBA precizează că nu toate organismele de reglementare au putu să ceară băncilor să modifice contractele la timp pentru bonusurile acordate pentru performanţele din 2014 dar vor face acest lucru pentru 2015.

Sursa: capital.ro

Noutăți similare