Azi: € 19,1391 lei 0,0243 $ 17,9693 lei 0,0278

Majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare nu va fi efectuată

Majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare nu va fi efectuată Sursa foto: moneysavingexpert.com

Plafonul actual de garantare a depozitelor bancare, în valoare de 6.000 lei, nu va fi majorat, deși anterior se planifica mărirea acestuia, se menționează în raportul anual pentru 2014 al Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar al Republicii Moldova (FGDSB).

Motivul stipulat de către fond este nerespectarea normativului pentru suficiența capitalului ponderat la risc de către 2 bănci comerciale:

“Pe parcursul anului de raportare normativul „Coeficientului suficientei capitalului ponderat la risc” nu a fost respectat de către două bănci licenţiate (Banca de Economii S.A. şi B.C. "Banca Socială" S.A.), fapt ce a determinat imposibilitatea majorării plafonului de garantare. Pentru anul 2014 Capacitatea sistemului bancar de achitare a contribuţiilor către Fond în mediu alcătuieşte 3,4%, însă raportul dintre suma contribuţiilor achitate către Fond şi Venitul net înregistrat la finele anului la Banca de Economii S.A., B.C. „EXIMBANK - Gruppo Veneto Banca” S.A. şi BCR Chişinău S.A. a înregistrat valori negative. Asemenea rezultat reflectă presiunea financiară asupra sistemului bancar şi nu permite majorarea plafonului de garantare.

"Majorarea plafonului de garantare de către Consiliul de Administraţie al Fondului va fi posibilă în cazul cînd toate băncile licenţiate vor respecta normativele stabilite de legislaţia în vigoare, îndeosebi normativele stabilite de Banca Naţională a Moldovei”, se menționează în raportul FGDSB.

La sfârșitul anului 2014 mijloacele financiare acumulate de către FGDSB constituiau aproximativ 212 milioane lei, înregistrând o majorare cu 21% pe parcursul anului 2014.

Principala sursă financiară a Fondului o constituie contribuţiile încasate de la băncile licenţiate participante la formarea resurselor acestuia. Băncile licenţiate depun în Fond contribuţiile trimestriale în valoare de 0.25% din suma totală a depozitelor garantate.

Pe parcursul activităţii sale Fondul a efectuat plata depozitelor garantate în sumă totală de 50,1 milioane lei. Pe parcursul anului 2014, doar 3 deponenți (ai Universalbank) s-au adresat pentru ridicarea mijloacelor financiare, suma achitată fiind de 7,8 mii lei. 84% din totalul depozitelor garantate al Universalbank au fost achitate în anul 2012.

Sursa: fgdsb.md

Noutăți similare