Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Lovitură de miliarde de euro pentru băncile din Polonia: legea care permite convertirea creditelor din franci elvețieni în zloți

Lovitură de miliarde de euro pentru băncile din Polonia: legea care permite convertirea creditelor din franci elvețieni în zloți Sursa foto: gpwinfostrefa.pl

Parlamentul polonez a votat un proiect prin care persoanele care dețin credite în franci elvețieni își pot converti împrumutul în moneda națională, zlotul, scrie bankingnews.ro

Potrivit analiștilor financiari, măsura adoptată de legislativ ar putea costa băncile aproape 5 miliarde de euro. Ce prevede legea adoptată la Varșovia: persoanele care locuiesc în apartamente sau case cu o suprafață care nu depășește 100, respectiv 150 de metri pătrați, își pot converti creditul din franci elvețieni, în zloți la cursul din momentul semnării contractului.

Se așteaptă ca această măsură să producă un “seism” în piața bancară, deoarece așteptările indicau împărțirea egală a costurilor între creditori și debitori.

Decizia îi nemulțumește pe bancheri pentru că ar trebui să suporte 90% din diferența de curs valutar.

Krzysztof Pietraszkiewicz, președintele Asociației Băncilor:

“Propunerile adoptate de Parlament sunt șocante. Acestea sunt propuneri care pot provoca pierderi pentru unii clienți și acționari ai băncilor.”

550.000 de polonezi dețin credite în franci elvețieni

Peste jumătate de milion de polonezi au făcut credite în franci elvețieni, cele mai multe astfel de contracte fiind semnate în anii 2007 și 2008. De atunci, însă, francul elvețian s-a apreciat cu peste 80 la sută față de zlotul polonez.

Ce spune Președintele Poloniei, Andrzej Duda, despre conversia creditelor

Președintele Poloniei a declarat pentru Reuters că rezolvarea problemei creditelor ipotecare în franci elvețieni “nu ar trebui să fie problema contribuabililor polonezi”.

“Desigur, statul poate sprijini acest proces, de exemplu prin activitatea legislativă, dar responsabilitatea revine cu băncile, pentru că au fost cei care au beneficiat de pe urma acestor credite”, a spus președintele Andrzej Duda într-un interviu.

“Să ne amintim că băncile fac profituri uriașe în Polonia”, spune el.

“Aceste profituri “călătoresc” în mare parte, într-un fel sau altul, la societățile-mamă, dispar dincolo de frontierele poloneze, și polonezii nu beneficiază de aceste profituri, și nici economia Poloniei.”

Potrivit președintelui Duda, creditorii nu au reușit în mare măsură să informeze în mod corespunzător clienții cu privire la riscurile asociate creditelor în franci elvețieni.

Sursa: bankingnews.ro

Noutăți similare