Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Liviu Lupașcu (Moldindconbank): În cel mai scurt timp tehnologia Contactless va fi implementată la majoritatea comercianţilor

Liviu Lupașcu (Moldindconbank): În cel mai scurt timp tehnologia Contactless va fi implementată la majoritatea comercianţilor Sursa foto:

Despre implementarea plăților contactless (fără contact), importanța și perspectivele dezvoltării acestora în viitorul apropiat pe teritoriul Republicii Moldova, am discutat cu Liviu Lupașcu (foto), manager direcţia Dezvoltare produse, departamentul Carduri Bancare la Moldindconbank.

- Salut Liviu, spune-ne te rog mai multe detalii despre implementarea plăţilor Contactless în Republica Moldova şi în particular de către Moldindconbank. Sunteţi a -3-a bancă ca număr de ordine (după Unibank şi Moldova Agroindbank) care a implementat plăţile fără contact cu cardurile bancare. Cât a durat? Care sunt principalele impedimente la implementarea rapidă a astfel de plăţi la noi în ţară?

- Bună, şi mulţumesc pentru oportunitatea de a acorda un interviu acestui site, care ocupă o nişă importantă pe piaţa noastră – informarea populaţiei despre sistemul bancar naţional şi internaţional. Ce ţine de Contactless, Moldindconbank a implementat acest serviciu în mai puţin de jumătate de an, cu luare în consideraţie că au fost lansate tot în acest interval multe alte servicii inovative pe piaţa cardurilor bancare din Moldova. Cu referire la rapiditatea implementării acestui serviciu la nivel de ţară, trebuie menţionat că această tehnologie necesită înlocuirea şi/sau modernizarea POS terminalelor, la moment acest proces se desfăşoară rapid şi suntem siguri că în cel mai scurt timp tehnologia Contactless va fi implementată la majoritatea comercianţilor, care vor putea profita din plin de ea.

- Ce reprezintă de fapt plăţile fără contact şi care sunt principalele avantaje?

- Plăţile Contactless (adică fără contact) se efectuează cu un card bancar Contactless şi un POS-terminal dotat cu modul Contactless de acceptare. Cardurile Contactless sunt de generaţie nouă, care pe lângă tehnologiile cu care suntem familiarizaţi: bandă magnetică şi microcip, conţine în interior o antenă care permite efectuarea plăţilor fără contact – la distanţă de până la 5 cm.

La achitare în magazin, durata tranzacţiei de achitare cu cash este de ~29 secunde, cu cardul bancar fără Contactless ~26 secunde, iar cu cardul bancar dotat cu tehnologia Contactless ~6secunde. După cum vedeţi, în acest caz beneficiul principal este viteza tranzacţiei şi introducerea deprinderilor noi de achitare, următorul pas va fi utilizarea telefonului mobil în aceste scopuri.

- Moldindconbank în ultima perioadă implementează diferite servicii inovaţionale în ceea ce ţine de utilizarea cardurilor bancare, transferurilor de tip P2P, servicii de tip cash in ş.a. Ce surprize şi inovaţii pregătiţi pentru clienţi în domeniul plăţilor fără contact?

- Cu siguranţă strategia băncii este orientată spre prestarea unui spectru larg de servicii noi, calitative, în special celor prestate la distanţă. Într-o perioadă scurtă de timp au fost elaborate şi lansate pe piaţă servicii inovative cum ar fi:

  • Cash-in – în premieră în Moldova, alimentarea în MDL/USD/EUR;
  • Cash-in Cardless – în premieră în Moldova, alimentarea fără card a cardurilor Moldindconbank;
  • Cash by code – serviciu de retragere a banilor din orice bancomat, fără utilizarea cardului (apropo în premieră în Moldova şi ţările vecine);
  • Mobile banking – aplicaţie mobilă accesibilă pe iOS şi Android;
  • SMS-notificări;
  • Carduri Contactless.

În ultima perioadă nu a fost o lună în calendar în care să nu fie lansat minim un produs nou pe piaţa locală sau regională.

Cu siguranţă că în timpul apropiat nu ne vom opri din tempoul de lansare a produselor noi pe piaţă, cu certitudine în curând vom lansa din nou servicii absolut inovative în domeniu din Moldova, staţi aproape şi veţi afla, iar dacă sunteţi clientul băncii vă veţi bucura de acestea. Şi da, desigur că site-ul financiar-bancar bancamea.md va fi printre primele care va afla despre acestea.

- Care este strategia băncii pentru ideea migrării la cardurile Contactless? Se va efectua treptat în anumite etape? Are MICB planificat să emită de la un moment dat doar carduri Contactless?

- Desigur că banca face efort considerabil în vederea migrării treptate a cardurilor existente pe tehnologia Contactless, mai mult ca atât, sunt chiar categorii de carduri care de acum în acolo se emit doar carduri de tip Contactless (categoria „Young&Smart”). Apropo, la momentul actual şi până la 31.12.2015 orice client poate reemite cardul său Moldindconbank existent în Contactless absolut gratuit. Strategia băncii este ţintită asupra acestei tehnologii de ultimă generaţie, mai mult ca atât, tehnologia Contactless deja reprezintă un standard de ultimă generaţie şi respectiv în continuare va fi dezvoltat anume acest sector.

- Care este situaţia la capitolul infrastructură? Câte terminale POS acceptă această tehnologie la moment? Ce paşi veţi întreprinde în această direcţie?

- După estimările noastre, ponderea terminalelor Contactless constituie cca 5% instalate la comercianţi. Odată cu lansarea Moldindconbank în acest sector, considerăm că în scurt timp această pondere cel puţin se va dubla şi în continuare va creşte considerabil.  Desigur că instalarea va fi efectuată prioritar în locaţiile în care clienţii aşteaptă această tehnologie şi unde cererea este maximală, însă în continuare banca va instala preponderent POS-terminale noi doar de tip Contactless. 

- Care este viitorul plăţilor fără contact în Moldova? În câţi ani să ne aşteptăm la o explozie a acestui tip de plăţi? Care sunt factorii decisivi ce vor influenţa dezvoltarea agresivă a acestora?

- Implementarea acestei tehnologii va fi condiţionată de cererea pe piaţă care o vor face clienţii, care eu estimez că va apărea aproximativ în 1 an. Să nu uităm că tehnologia Contactless este accesibilă şi pe telefoanele mobile, fapt ce creează adiţional o cerere la acest serviciu. Ca factori ce ar cataliza creşterea masivă a utilizării acestei tehnologii, eu văd implementarea cât mai rapidă a achitării transportului public cu tehnologia Contactless, ce va impulsiona deprinderea şi interesul clientului la orice tehnologie Contactless.

Vreau să menţionez că concurenţa aprigă între bănci în domeniul tehnologiilor cardurilor bancare conduce la apariţia noilor tehnologii/soluţii pe piaţă, în urma cărora clienţii au de profitat mult. În continuare piaţa noastră va cunoaşte multe servicii noi şi moderne propuse de băncile din Moldova.

- Ce le recomanzi cititorilor noştri care deja posedă un card bancar de tip Contactless, dar şi celor care încă nu au un astfel de card?

- Cititorii care deja deţin carduri Contactless să achite cât mai mult cu acestea, să fie un exemplu demn de urmat şi să ştie că în curând vor apărea multe locaţii noi unde se poate de achitat cu această tehnologie şi pentru cei care încă nu au aşa carduri, să se apropie de orice subdiviziune Moldindconbank pentru a emite un card Contactless absolut gratuit (perioada până la 31.12.2015). În deosebi reamintesc că Moldindconbank are un produs special pentru tineret – „Young&Smart”, care presupune emiterea unui card de tip Contactless absolut gratuit la care deservirea lunară tot este gratuită, ideal pentru efectuarea cumpărăturilor la POS-terminale cu şi fără tehnologia Contactless şi achitări pe internet.

- Mulţumesc pentru răspunsuri.

                                                                                                                                                                A dialogat Sergiu Tabarcea.

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare