Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

La Chișinău va avea loc a 32-a ediție a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale

La Chișinău va avea loc a 32-a ediție a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale Sursa foto: tribuna.md

Republica Moldova va găzdui pentru prima dată cea de-a 32-a ediţie a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre şi Balcani. Aceasta se va desfășura în perioada 11-13 septembrie 2014 în scopul schimbului de experiență şi adoptării de noi practici în domeniul dezvoltării sistemului bancar autohton, anunță un comunicat al Băncii Naționale a Moldovei.

La reuniune vor participa guvernatori ai băncilor centrale din 24 de ţări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, China, Croaţia, Georgia, Grecia, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia şi Ucraina.

În cadrul ședințelor vor fi puse în discuție beneficiile regimului de ţintire a inflaţiei aduse economiilor naţionale, rolul regimului de flotare liberă sau flotare gestionată a cursurilor de schimb pentru absorbţia şocurilor economice interne şi externe, precum şi dezvoltarea politicilor şi instrumentelor de supraveghere macropurdenţială în scopul asigurării stabilităţii financiare. 

Clubul Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre şi Balcani a fost înființat în mai 1998, prima președinție fiind deținută de Republica Turcia. Membrii forului se reunesc de două ori pe an și își orientează activitatea spre îmbunătățirea colaborării țărilor membre în domeniul bancar. Între obiectivele principale se numără buna funcționare a piețelor monetară și valutară, intensificarea cooperării economice și în special a celei financiare. Alte diverse probleme de interes comun, precum fluxurile de capital pe piețele emergente, aspecte de supraveghere bancară și dezvoltarea sistemelor de plăți naționale, de asemenea, se află în vizorul acestui club.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare