Investitorii din Turcia renunță la ideea procurării EuroCreditBank

Investitorii din Turcia renunță la ideea procurării EuroCreditBank Sursa foto: bancamea.md

După aproape opt luni de negocieri cu proprietarii EuroCreditBank din Moldova, furnizorul de servicii financiare Euro Yatırım Menkul Degerler din Istanbul a anunţat că renunţă la intenţia de a mai cumpăra instituţia, scrie mold-street.com.

Motivul invocat este faptul că "oferta de preț a Euro Yatırım a fost considerată ca necorespunzătoare", se arată într-un anunţ făcut de bursa de la Istanbul, citat de presa din Turcia.

Retragerea grupului turc semnifică că Mahmood Mohammed Shakir Mahmood din Irak, care deţine deja 41% de acţiunile bănci, devine principalul pretendent la preluarea EuroCreditBank.

La mijlocul lunii octombrie, omul de afaceri din Irak a cumpărat pachetul statului de la EuroCreditBank (peste 21%), dar tranzacţia a fost suspendată pentru 10 zile ca urmare a apariţiei unor suspiciuni din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

La 17 octombrie la Bursa de Valori a Moldovei Guvernul a vândut pachetul de 21% de acţiuni la EuroCreditBank la un preţ de 22,7 milioane de lei. Ulterior Banca Naţională a Moldovei a anunţat că a recepționat o cerere din partea milionarului Emmanuil Grinşpun cu privire la procurarea unei cote substanțiale ce depășește nivelul de 50% din capitalul social al EuroCreditBank.

EuroCreditBank este una din cele mai mici bănci din Moldova şi operează 44 de filiale şi agenţii. În anul 2013 banca a avut venituri din vânzări de 54,8 de milioane de lei şi un profit de 8,2 milioane de lei. Pachetul majoritar de acţiuni este controlat de Mariana Zisis (46,4%), iar alte 10,1% aparţin unui grup de cinci cetăţeni ai Greciei.

Sursa: mold-street.com

Noutăți similare