Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

În luna iunie va începe faza a doua a investigațiilor privind tranzacțiile de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank

În luna iunie va începe faza a doua a investigațiilor privind tranzacțiile de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank Sursa foto: investigations.investdefense.com

BNM planifică să finalizeze, pînă la sfîrşitul săptămânii viitoare, caietul de sarcini pentru organizarea concursului de selectare a companiei care va continua investigaţia începută de Kroll la cele 3 bănci aflate sub administrare specială.

„La sfârşitul lunii mai-începutul lui iunie o să avem deja contractul semnat pentru a doua fază”, a anunţat într-o conferinţă de presă Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, comunică Moldpres.

Cea de-a doua fază „este îndreptată nu spre a găsi vinovaţii sau instituţii care au făcut sau nu au făcut ceva. Concentrarea totală este pe identificarea fondurilor şi activelor deturnate şi începerea procedurilor legale în ţara în care au fost identificate de asigurare a acestor active şi ulterior de recuperare a lor”.

Investigaţiile respective vor dura 6-9 luni şi evident vor fi costisitoare, a adăugat guvernatorul. El a menţionat că „este probabil ca după aceasta investigaţiile să continue”.

După şedinţa de ieri a Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, în cadrul căreia a fost audiat, Dorin Drăguţanu a lăsat să se înţeleagă că taxa pentru serviciile acordate de compania străină va fi de 2-3 ori mai mare decât cea plătită companiei Kroll.

Scopul primei faze a investigaţiei a fost de a pregăti într-un mod structurat, profesionist, conform celor mai bune practici, bazele pentru investigaţiile detaliate. Aceste investigaţii necesită o perioadă mult mai lungă şi este important de a nu merge pe piste false, pe piste fără perspectivă, a mai spus guvernatorul.

Compania Kroll a constatat că în total, în urma unor tranzacții foarte complexe între Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, doar între 24 și 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Republica Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei. Ulterior aceste firme au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong.

Sursa: moldpres.md

Noutăți similare

BNM nu va publica raportul Kroll 2 integral

Banca Națională a Moldovei (BNM) informează că deocamdată nu a primit cel de-al doilea raport de investigație a companiilor Kroll și Steptoe & Johnson, dar a finalizat discuțiile purtate cu consorțiul internațional privind posibilitatea publicării unor informații ce se vor conține în acest document ...