Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

Identificarea persoanelor fizice la efectuarea operațiunilor de schimb valutar – Când? Cum? De ce?

Identificarea persoanelor fizice la efectuarea operațiunilor de schimb valutar – Când? Cum? De ce? Sursa foto: Philippe Desmazes | AFP | Getty Images

Regulamentul privind activitatea unităților de schimb valutar, aprobat prin Hotărîrea Comitetului executiv al BNM, prevede următoarele puncte în ceea ce ține de identificarea persoanei ce efectuează operațiunea de schimb valutar:

(45)

În scopul asigurării respectării legislaţiei în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, la efectuarea operaţiunii de schimb valutar în numerar, unitatea de schimb valutar identifică şi verifică identitatea persoanei fizice în cazurile prevăzute la punctul 47.

(46)

Unitatea de schimb valutar este obligată să nu efectueze operaţiunea de schimb valutar, în cazul în care persoana fizică urmează a fi identificată, dar nu este posibilă conformarea cu cerinţele de identificare şi verificare a identităţii persoanei fizice (inclusiv a beneficiarului efectiv).

(47)

Identificarea şi verificarea identităţii persoanei fizice se efectuează în următoarele cazuri:

a) în cazul în care suma tranzacţiei este de cel puţin 50.000 lei moldoveneşti, la efectuarea acesteia la ghișeu – indiferent de faptul că tranzacţia se efectuează printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni;

b) în cazul în care suma tranzacţiei este de cel puţin 15.000 lei moldoveneşti, la efectuarea acesteia prin aparatul de schimb valutar prin mai multe operaţiuni;

c) indiferent de suma tranzacţiei, dacă unitatea de schimb valutar are suspiciuni de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului.

(48)

Unitatea de schimb valutar aplică și alte măsuri de identificare decît cele prevăzute în prezenta secțiune stabilind amploarea lor în funcţie de riscul asociat tipului de client și/sau tranzacţiei, în conformitate cu prevederile Legii nr.190-XVI din 26 iulie 2007 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, actelor normative elaborate în baza acesteia și propriului program.

(49)

Prevederile punctelor 50-53 se aplică în cazul în care operațiunile de schimb valutar se efectuează prin ghișeele unității de schimb valutar.

(50)

Pentru identificarea şi verificarea identităţii persoanei fizice care efectuează nemijlocit operaţiunea de schimb valutar la ghișeu, unitatea de schimb valutar solicită de la persoana în cauză prezentarea actului de identitate (după caz, a buletinului de identitate, permisului de şedere, pașaportului, altor acte de identitate).

(51)

În cazul în care operaţiunea se efectuează în numele altei persoane fizice (în continuare – beneficiarul efectiv), unitatea de schimb valutar solicită de la persoana fizică care efectuează nemijlocit operaţiunea prezentarea, pe lîngă actul de identitate al acesteia, şi procura legalizată în modul stabilit. Identificarea şi verificarea identităţii beneficiarului efectiv se efectuează în cazurile prevăzute la punctul 47 lit.a) și c), în baza datelor din procură.

(52)

Actul de identitate şi procura se prezintă în original și urmează a fi valabile la data prezentării.

(53)

În funcţie de suma operaţiunii şi/sau de riscul asociat, unitatea de schimb valutar poate solicita de la client şi alte documente și/sau utiliza alte surse reale şi independente pentru verificarea informaţiei prezentate de către acesta, în cazul în care actul de identitate /procura nu conţine informaţia respectivă.

(54)

Pentru identificarea persoanei fizice care efectuează operaţiunea de schimb valutar la aparatul de schimb valutar, acesta trebuie să fie dotat astfel încît caracteristicile tehnice ale aparatului în cauză să asigure identificarea persoanei fizice în cauză. Identificarea persoanei fizice respective se efectuează conform modului și procedurilor stabilite de unitatea de schimb valutar în funcție de caracteristicile tehnice ale aparatul de schimb valutar.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare