Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Grecia: O treime din bancomate au rămas fără bani, luni băncile ar putea rămâne închise

Grecia: O treime din bancomate au rămas fără bani, luni băncile ar putea rămâne închise Sursa foto: Milos Bicanski / Getty Images

După ce aproximativ o treime, adică 2.000 din cele 5.500 de ATM-uri ale băncilor grecești au fost golite ieri de populația speriată de perspectiva falimentului țării, fiind ulterior alimentate cu fonduri suplimentare, băncile ar putea rămâne închise luni, pentru a se limita atacul deponenților asupra ghișeelor și a se evita o criză bancară, scrie bancherul.ro.

Banca Centrala Europeana (BCE) urmează să decidă astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, dacă va mai prelungi linia de finanțare de urgență pentru băncile grecești, care a fost majorată substanțial, la 89 miliarde de euro, în primele trei zile ale săptămânii trecute, în speranța prelungirii acordului cu Grecia, dar nu și în ultimele două zile, după ce Germania a criticat această măsură.

Un fost membru în conducerea BCE, italianul Lorenzo Bini Smaghi, a fost citat astăzi în presa italiană spunând că BCE va întrerupe linia de finanțare pentru băncile grecești.

Pentru a primi în continuare lichiditate de urgență de la BCE, băncile elene trebuie să fie solvabile și să dispună de suficiente garanții, ceea ce a fost cazul până acum, dar nu și dacă până marți Grecia nu-și achită datoria de 1,6 miliarde euro către FMI, ceea ce devine tot mai puțin probabil.

Tot BCE este cea care ar putea decide, săptămâna viitoare, soarta Greciei, în condițiile în care va accepta să plătească tranșa către FMI din datoria pe care o are față de Grecia, după cum a cerut ministrul grec de finanțe.

Marți, 30 iunie, se încheie acordul Greciei cu troica (UE, FMI și BCE) după eșecul prelungirii acestuia, în condițiile în care premierul grec Tsipras a convocat pentru vineri, 3 iulie, un referendum pentru aprobarea condițiilor impuse de finanțatorii europeni și FMI, iar în aceeași zi Grecia trebuie să facă o plată către FMI în valoare de 1,6 miliarde euro, altfel intră în faliment.

Retragerile de la bancomate sunt limitate la 700 de euro zilnic, ceea ce reduce substanțial fluxul de lichidități scoase din bănci.

Sâmbătă au fost retrase de la bancomatele băncilor grecești în jur de 500-600 de milioane de euro, conform datelor publicate de Reuters, care-l citează pe un bancher grec, față de 1 miliard de euro retrase într-una dintre zilele de lucru de săptămâna trecută, când și ghișeele băncilor erau deschise.

Miniștrii de finanțe ai zonei euro s-au întrunit ieri, după decizia de a nu prelungi acordul cu Grecia, pentru a analiza măsurile care se impun pentru a limita efectele crizei care se va intensifica săptămâna viitoare. Ei au declarat că Grecia trebuie să ia în primul rând măsuri pentru a proteja băncile.

“Luni, băncile din Grecia ar putea rămâne închise (bank holiday)”, a declarat ministrul de finanțe al Irlandei, Michael Noonan.

“Nu se pune problema de a aștepta pentru a vedea ce s-ar putea întâmpla luni cu criza, aceasta a început deja”, a adăugat el, citat de Bloomberg.

Ministrul de finanțe al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că “planul B este pregătit rapid și devine planul A iar ziua în care va fi pus in aplicare va fi foarte tristă”.

=====================================================================================================

Update, duminică 28 iunie 2015, ora 17.00

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină dar să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri, decizie care reflectă riscul de default al datoriilor şi de introducere a controlului capitalului, scrie Ziarul Financiar cu referire la Bloomberg.

Consiliul guvernatorilor BCE a convenit duminică să menţină fondurile aflate la dispoziţia băncilor elene la nivelul stabilit vineri. La sfârşitul săptămânii trecute, finanţarea primită de băncile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro.

Decizia sugerează că BCE intenţionează să îşi protejeze propriile fonduri în condiţiile în care statul elen se îndreaptă spre colaps financiar.

BCE este pregătită să reanalizeze decizia de menţinere a finanţării băncilor din Grecia şi monitorizează implicaţiile politicii sale monetare. Instituţia va utiliza toate instrumentele deţinute în cadrul mandatului său pentru a asigura stabilitatea preţurilor în zona euro şi colaborează cu Banca Greciei, se arată într-un comunicat al BCE.

"Banca Greciei, ca membră a Eurosistemului, va lua toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a cetăţenilor greci în aceste circumstanţe dificile", a declarat într-un comunicat guvernatorul băncii centrale elene, Yannis Stournaras.

Sursa: bancherul.ro / zf.ro

Noutăți similare