(grafic) Top bănci după mărimea portofoliului de credite la 31.08.2015

(grafic) Top bănci după mărimea portofoliului de credite la 31.08.2015 Sursa foto: bancamea.md

Banca Națională a Moldovei a făcut publice datele privind portofoliul de credite al băncilor comerciale la data de 31.08.2015.

Astfel, la sfârșitul lunii august, portofoliul total de credite al băncilor constituia 43,2 miliarde lei. Dintre acestea – 57,2% (24,7 miliarde lei) reprezintă împrumuturile în moneda națională, 26,7% - în euro, 16% - în dolari SUA. Soldul creditelor acordate în alte valute decât cele enumerate mai sus, totalizează echivalentul a 40,7 milioane lei.

Dacă să privim la tipul de debitori, soldul creditelor acordate persoanelor juridice rezidente totalizează 36,5 miliarde lei, iar celor nerezidente – 465 milioane lei. Persoanele fizice rezidente beneficiază de împrumuturi în valoare de 6,2 miliarde lei, iar cele nerezidente – doar 12 milioane lei.

De la începutul anului curent, portofoliul de credite acordate persoanelor juridice s-a majorat cu peste 800 milioane lei, iar cel al persoanelor fizice a înregistrat o creștere de peste 250 milioane lei. Vedeți graficul cu evoluția lunară a portofoliilor în funcție de tipul de debitori, pe parcursul anului curent.

Lider la capitolul creditarea persoanelor juridice este Moldova Agroindbank cu un portofoliu de credite de 9,1 miliarde lei, urmată de Moldindconbank (8,8 miliarde lei) și Victoriabank (5,4 miliarde lei). Vedeți tabelul ce conține informații privind soldul creditelor acordate persoanelor juridice de către toate băncile comerciale din țară.

La capitolul creditării populației lider este de asemenea Moldova Agroindbank, soldul creditelor depășește 2,2 miliarde lei. Locul secund este ocupat de Moldindconbank (1,2 miliard lei), iar pe poziția a treia se află Mobiasbancă GSG (1,1 miliarde lei).

Vedeți în continuare grafice și tabele ce ilustrează portofoliile de credite ale băncilor, soldul acestora în dependență de monedă sau tipuri de debitori.

 

Sursa: bancamea.md / bnm.md

Noutăți similare