Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482

(grafic) Evoluția cursului leului moldovenesc în sezonul rece al anului

(grafic) Evoluția cursului leului moldovenesc în sezonul rece al anului Sursa foto: bancamea.md

Toamna este anotimpul care aduce sezonul rece, iar sezonul rece este perioada în care volumul importurilor de resurse energetice este mai mare.

Altfel spus, cererea de valută străină din partea agenților economici, implicit importatorii de resurse energetice, crește, iar asta generează pe piață presiuni de depreciere a monedei naționale.

Totuși, în atare condiții, este important de urmărit și evoluția ofertei de valută străină de la persoanele fizice – presiunile de depreciere a monedei naționale în ultimii ani venind anume de pe partea de ofertă – precum și evoluția gradului de acoperire a cererii de către ofertă.


 

oferta netă

vânzări nete

grad de acoperire

2013

2,934.7

2,669.9

109.9%

2014

2,048.6

2,617.7

78.3%

2015 (8 luni)

1,020.6

1,136.9

89.8%

Sursa: Realizat de autor în baza datelor din Rapoartele anuale ale BNM, www.bnm.md

Factorul principal care a determinat diminuarea ofertei de valută străină spre finalul anului 2014 și în anul 2015 a fost scăderea transferurilor efectuate de persoanele fizice, în principal din Federația Rusă, unde se află cei mai mulți emigranți moldoveni.

Sursa: Realizat de autor în baza datelor publicate pe www.bnm.md

Totodată, se remarcă diminuarea depozitelor în lei în favoarea celor în valută străină, ceea ce înseamnă că populația, pe fondul creșterii cursului, și-a retras leii din conturile de depozit, i-a schimbat în valută și ulterior i-a replasat pe conturi de depozit. Aceasta a creat presiuni suplimentare de depreciere a monedei naționale.

Sursa: Realizat de autor în baza datelor publicate pe www.bnm.md

Pe de altă parte, vânzările nete de valută străine către persoanelor juridice au rămas practic neschimbate, ceea ce înseamnă că oferta de valută străină de la persoanele fizice în scădere a devenit insuficientă pentru a acoperi integral cererea de valută a agenților economici.

Sursa: www.bnm.md

Așteptările ar fi că cererea de valută străină din partea agenților economici urmează să crească în sezonul rece, în principal pentru plățile efectuate de Moldovagaz. Totodată, vom asista la diminuarea procurărilor de valută efectuate de cei mai mulți agenți economici importatori de produse și servicii consumate de populație, asta în condițiile în care consumul final al gospodăriilor scade pe fondul diminuării remiterilor emigranților.

Pe de altă parte, embargourile impuse de Federația Rusă, dar și scăderea puterii de cumpărare a Ucrainei, fac ca exporturile Moldovei să scadă, la fel ca și vânzările de valută efectuate de agenții economici. În atare condiții pe net, cererea de valută străină a agenților economici ar putea rămâne în continuare neschimbată, iar presiunile de depreciere/apreciere ar putea veni în continuare de pe partea de ofertă.

Autor: Daniela Dermengi

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare