Azi: € 19,0242 lei 0,0890 $ 17,8816 lei 0,0636

George Soros pariază pe băncile spaniole

George Soros pariază pe băncile spaniole Sursa foto: bursa.ro

Miliardarul american a ieşit, în primul trimestru, din acţionariatul "JPMorgan", "Bank of America" şi "Citigroup". Miliardarul american George Soros a decis să parieze pe Spania, preluând, prin fondul său speculativ Soros Fund Management LLC, cel puţin 0,5% din mica bancă "Liberbank" SA, participaţie evaluată la 5 milioane de euro, conform unor surse citate de presa internaţională, scrie bursa.ro.

Alte surse afirmă că George Soros se numără printre investitorii care au cumpărat, în februarie anul acesta, acţiuni la banca spaniolă naţionalizată "Bankia" SA (simbol al crizei din Europa). Sursele declară că acţiunile "Bankia" au fost achiziţionate de către Soros de la guvernul spaniol. Titlurile "Liberbank" au urcat cu aproape 90% în ultimul an, iar cele ale "Bankia" - cu peste 140%.

Analiştii sunt de părere că mişcările investiţionale ale lui Soros sunt importante din mai multe motive: mai întâi, ele arată că miliardarul pariază împotriva pieţei acţiunilor din SUA, respectiv a celor trei giganţi bancari americani din al căror acţionariat a ieşit recent; în al doilea rând, spun specialiştii, Soros are acum un portofoliu important în domeniul producţiei de aur, care ar putea semnala o viitoare depreciere a monedei americane, iar în al treilea rând, Soros pariază din nou împotriva solvabilităţii Federal Reserve, "fugind" din cele trei instituţii majore de credit din SUA.

"Liberbank", instituţie de credit spaniolă care a beneficiat de finanţare de salvare în perioada crizei financiare din Spania, a finalizat în luna iunie o majorare de capital de 475 de milioane de euro (645 de milioane de dolari), ca să-şi ramburseze datoriile şi să-şi consolideze finanţele. "Circa 20 de fonduri anglo-saxone au cumpărat acţiuni ale băncii, iar printre acestea se numără şi cel al lui Soros, care a preluat între 0,5% şi 1% din "Liberbank", conform surselor mai sus menţionate.

Spania a primit 4,1 miliarde de euro în 2012, de la partenerii săi europeni, pentru susţinerea sectorului financiar, printre băncile sprijinite numărându-se şi "Liberbank", instituţie de credit care a luat naştere prin fuziunea "Cajastur", "Caja Cantabria", "Caja Castilla-La Mancha" şi "Caja Extremadura".

Conform analiştilor, următoarea ţintă a lui Soros ar putea fi "Catalunya Banc".

Oficialii fondului lui Soros şi cei ai băncilor amintite nu au făcut declaraţii cu privire la investiţiile despre care scrie presa străină. Oricum, este cunoscut că George Soros are deţineri în sectorul imobiliar şi cel energetic din Spania.

Soros se orientează către Spania după ce, în primul trimestru din acest an, şi-a vândut deţinerile la giganţii bancari "JPMorgan Chase & Co.", "Bank of America" Corp. şi "Citigroup" Inc. din SUA. Ieşirea din acţionariatele acestor bănci a venit la numai un trimestru după ce fondul cumpărase participaţiile la "JPMorgan" şi "Citigroup". Fondul deţinea circa 2,8 milioane de titluri "JPMorgan" la finele lui 2013, respectiv 2,3 milioane de acţiuni "Citigroup". De la începutul anului curent, până la jumătatea lunii mai, aceste acţiuni au pierdut peste 7%.

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare