Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

FMI: „S-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește redresarea situației în sectorul financiar”

FMI: „S-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește redresarea situației în sectorul financiar” Sursa foto: Jim Lo Scalzo / European Pressphoto Agency / nytimes.com

Despre acest fapt anunță Fondul Monetar Internațional după ce Consiliul de directori executivi a finalizat consultările prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI și cea de-a doua evaluare a Programului Republicii Moldova, susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF).

În comunicatul de presă al FMI din 20 decembrie 2017 se menționează următoarele lucruri:

„S-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește redresarea situației în sectorul financiar, inclusiv prin sporirea transparenței acționarilor și managementului, consolidarea cadrului de supraveghere și celui de reglementare și diagnosticarea situației la nivel de bănci. Totuşi, mai avem de confruntat multe probleme pentru ca progresul atins să devină ireversibil. Trebuie să continue eforturile pentru facilitarea transferului drepturilor de proprietate asupra acțiunilor "problematice" ale celor mai mari bănci către acționarii care îndeplinesc condițiile de onorabilitate și competență, confirmarea acționarilor și managerilor în conformitate cu prevederile legii, curățirea în continuare a bilanțurilor băncilor și îmbunătățirea gestionării riscurilor în cadrul băncilor. Acordarea mai multor resurse pentru supravegherea axată pe riscurile cheie ar veni în sprijinul acestor eforturi.”

Directorii executivi ai FMI au salutat progresele importante în ceea ce privește redresarea situației în sectorul financiar, inclusiv prin sporirea transparenței acționarilor și managementului instituțiilor financiare, consolidarea cadrului de supraveghere și celui de reglementare și diagnosticarea situației la nivel de bănci. Totuşi, ei au avertizat, că mai rămân încă provocări majore. În acest sens, directorii executivi au cerut implementarea deplină a agendei de reforme menite să consolideze guvernanța băncilor și stabilitatea lor.

Următorii pași de importanță critică includ transferul drepturilor de proprietate asupra acțiunilor "problematice" ale celor mai mari bănci către acționarii care îndeplinesc condițiile de onorabilitate și competență, curățirea în continuare a bilanțurilor băncilor și perfecționarea procedurilor de gestionare a riscurilor pentru a permite o intermediere financiară eficientă. Acordarea mai multor resurse pentru supravegherea axată pe riscurile cheie ar veni în sprijinul acestor eforturi.

Directorii executivi au îndemnat autoritățile să continue eforturile de consolidare a cadrului de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

Sursa: imf.md

Noutăți similare