Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

EVM Consulting: "Stabilitate în clasamentul eficienței bancare conform rezultatelor trim.III(2014)"

EVM Consulting: Sursa foto: evm.md

În clasamentul eficienţei bancare, realizat în baza rezultatelor celui de-al treilea trimestru al anului curent, se remarcă o conservare a primelor 7 poziții - comparativ cu situația pentru primele 6 luni ale anului curent. E pentru prima oară când asistăm la o astfel de stabilitate pe sistemul bancar din Moldova, anunță EVM Consulting.

Moldindconbank deține prima poziție la capitolul venit net, dar a cedat poziția la sub-clasamentul venituri totale în favoarea Moldova Agroindbank. Prin urmare, se remarcă o confruntare directă dintre cele 2 bănci, Moldova Agroindbank vizând recuperarea poziției de lider la capitolul eficienței pe sistemul bancar din Moldova. Cât privește Victoriabank, se remarcă o retragere din confruntarea liderilor, detașarea fiind deja una semnificativă.

Unele repoziționări în actualul Top au survenit în josul clasamentului. Astfel, ProCreditBank și EuroCreditBank au avansat fiecare cu o treaptă comparativ cu situația din clasamentul precedent. Au devansat în clasament Banca Socială și FinComBank; Banca de Economii întrând deja de mai mult timp în trendul descendent, cu toate că este în vizorul Statului.

În josul clasamentului (pozițiile 13-14) schimbări de poziții nu s-au înregistrat comparativ cu topul elaborat pentru trimestrul II 2014.

În perioada analizată veniturile totale pe sistemul bancar au crescut cu cca. 15% comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, pe cînd venitul total net pe sistem a scăzut cu 8,5%. Prin urmare, cheltuielile mari din sistemul bancar pot duce la perturbări la capitolul securității financiare a republicii.

Sursa: evm.md

Noutăți similare