Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704
Mâine: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Estimator-VM: Clasamentul eficienței bancare pentru anul 2015 este condus ferm de Moldova Agroindbank

Estimator-VM: Clasamentul eficienței bancare pentru anul 2015 este condus ferm de Moldova Agroindbank Sursa foto: startupdaily.net

Prima poziție în cadrul Clasamentului eficienței bancare elaborat pentru anul 2015 de către Agenția de Rating și Estimare Estimator-VM SRL, o deține ferm Moldova Agroindbank, revenind astfel, pe poziția de lider deținută pe parcursul a 6 luni ale anului 2015.

Două bănci comerciale, și anume Victoriabank și Moldindconbank au acumulat același punctaj, deținând concomitent poziția secundă în cadrul clasamentului. Agenția remarcă că pe parcursul ultimelor 3 luni Victoriabank a forțat activitatea ajungând în cele din urmă banca poziționată pe treapta a 2-a la finele a 9 luni ale anului precedent (2015).

La o distanță mică de Victoriabank și Moldindconbank se poziționează Mobiasbancă - Groupe Societe Generale, forțând astfel și mai mult poziția secundă pe parcursul ultimelor luni ale anului trecut. De fapt asistăm la o detașare evidentă a 4 bănci remarcate mai sus în avante după toți indicatorii absoluți și relativi pe întreg sistemul bancar din Republica Moldova.

Prin urmare, graficul actualului clasament prezintă un tablou de unde se evidențiază că cele 4 bănci iau valori peste unitate (1) în calculele clasamentului, adică poziționându-se cu mult peste media pe sistemul bancar. Celelalte 7 bănci se poziționează sub media pe sistemul bancar, luând valori inferioare unității (1).

Moldova Agroindbank se mai plasează pentru aceiași perioadă pe prima treaptă și în cadrul sub-clasamentelor Venituri totale și Venit net.

Mobiasbancă - Groupe Societe Generale a înregistrat cel mai bun indice a profitabilității operaționale (ROS), precum și a rentabilității financiare (ROE). De remarcat, că deja al 3-lea trimestru consecutiv locul primar în sub-clasamentele ROE (rentabilitatea financiară) și ROS (rentabilitatea operațională) e deținut de Mobiasbancă GSG.

Cea mai rapidă rotaţie a activelor o deține mai mult de 1 an EuroCreditBank.

Puține repoziționări au survenit în actualul TOP în mijlocul clasamentului. Autorii clasamentului remarcă avansarea pe treptele topului a FinComBank și EuroCreditBank.

Clasamentul eficienței băncilor comerciale din Republica Moldova este elaborat în baza datelor financiare dezvăluite public pentru anul 2015. Metodologia aplicată la elaborarea acestui top este fixată pe 5 indicatori de eficiență (venituri totale, venit net, ROE, ROS și rotația activelor).

Vedeți în continuare clasamentul eficienței bancare elaborat pentru anul 2015 de către Agenția de Rating și Estimare Estimator-VM SRL.

Sursa: evm.md